Sidor

2012-01-31

Vinter

Hade ingen möjlighet att skriva något i går kväll. F var gnällig och vägrade lämna min arm och tyvärr fixar jag inte att skriva ett inlägg med ett barn på armen och enhandsfattning på tangentbordet. Det blir för bökigt helt enkelt.

Efter en förmiddag inne då jag tyckte att det var aningen för kallt för mig att gå ut, så blev det varmare på eftermiddagen. Så vi tvåtiden kom morfar förbi och vi bestämde oss för att ta med barnen till pulkabacken. Först kämpade jag i säkert 20 minuter med att få på M ytterkläderna. Längst tid tog det att övertyga henne om att hjälmen inte var farlig. Hon tjöt så att en utomstående hade trott att jag misshandlade henne. Till slut lyckades jag övertyga henne att hon var "fin som en prinsessa" i hjälmen. Japp - hon är fåfäng min dotter, det mesta funkar om man säger att hon ser ut som en prinsessa :D

Så kom vi ut till backen tillslut, då skulle hon bara åka om mamma åkte med. Så vi åkte 4 gånger och sen ville unga fröken inte åka mer. Nåja vi var ju ute en liten stund i alla fall.


Idag var det dagisdags för M. Hon skuttade in på förskolan. Det är så skönt att hon gillar att vara där, det är guld värt för oss båda! Jag forsatte hem till J och lilla O. Det var evigheter sen vi träffades. Lilla O har blivit så stor och sitter själv utan stöd. Häftigt! Vi bubblade på båda två och vips så var klockan halv två och jag var tvungen att åka för att hämta hem M. Det tar en evighet att hämta när alla kläder ska på. Jag har ändå rationaliserat lite och de gånger som jag hämtar eller lämnar med bil så får M ha jacka på sig och så tar jag overallen i handen. Klädmässigt är vintern verkligen en pina tycker jag!

Eftermiddagen gick superfort! Jag hann bara amma F och läsa lite för M innan det var kväll och middagsdags hos mormor och morfar. Nu myser jag i soffan med F som för ovanlighetens skull sover bredvid mig istället för på mig, får passa på att njuta så länge det varar ;)

2012-01-30

i morse

när jag vaknade hade jag inte ont i vaden längre! Passar nog på att ta det lite lugnt med den idag, dvs inga två timmars promenader ;) Vilket förresten är omöjligt när jag är hemma med båda barnen, eftersom jag inte har någon syskonvagn och M inte klarar av att gå i mitt tempo eller stå på åkbrädan så länge. Dessutom är det -9 ute och jag tycker att det är aningens kallt. (Japp, jag är inte bara en latmask utan en fryslort också)

Hoppas ni får en härlig måndag!

2012-01-29

sköna söndag

Idag var det superfint väder, -3 och solsken! Så efter en lång lat frukost bylsade vi på oss och ungarna och tog en underbar promenad på ca 2 timmar. Jätteskönt att röra lite på sig och välbehövligt efter alla månader av  vila. Tyvärr fick jag ont i ryggen efter ett tag, och det kan jag ta. Har ju misshandlat den delen av kroppen så länge genom att bära barn. Nåt som däremot fick mig att sucka högt är att jag fick ont i vaden när vi var ca 1 km hemifrån. Detta var på hemvägen tack och lov, men det är ju så typiskt nu när jag äntligen besegrat latmasken för en gångs skull...

2012-01-28

Gnäll

I kväll har F varit gnälligare än vanligt och inte riktigt kunnat komma till ro. Så detta inlägg skrivs med en hand eftersom den andra agerar barnsäng. Får återkomma i morgon med ett mer givande inlägg, nu ska jag se om det går att söva F, så jag också får sova lite. Natti natti!

Fredagsmys

Idag var vi iväg till bibblan; jag, M, F och mormor. Jag skulle låna noter till sången jag ska sjunga på dopet vi ska till på lördag. Så jag passade på att lämna M och mormor på barnbiblioteket. M fattade nog inte riktigt att man faktiskt fick ta med sig böcker hem därifrån, men hon ville väldigt gärna läsa många av dem :)

Efter bibblan åkte vi till Erikslund, vi åt lunch shoppade strumpbyxor och mat. Sen for vi hem. Vår shoppingtur tog nästan hela dagen, så när vi kom hem hann vi inte göra så mycket mer än amma och byta kläder (M passade på att "diska" med hela kroppen) innan vi gick hem till mormor och morfar på middag. Deras goda vänner R-M och I var ditbjudna för att de så gärna ville träffa F. Vi åt supermumsig lax och glass till efterrätt. Laxen tog jag kort på, men med mammas mobil, för min hade råkat bli kvar hemma. Så en bild kanske kommer imorgon.

Vi var kvar ganska länge, vi gick hem runt halv nio. M var trött och sa självmant att hon ville sova, vilket inte händer så ofta. Jag är gräsänka idag, A är på konferens med jobbet, så det kändes lite spännande det här med nattning av två barn, där det ena kräver att man ligger kvar till hon somnat. Jag plockade med mig F in till M:s rum. Hon lade sig i sängen, och jag satt i hennes säng och lade F till bröstet. Vi läste en saga och jag släckte lampan och satt kvar. Klockan var 20:58. Fem minuter senare 21:03 hörde jag hur hennes andning förändrades och hon sov!!! Jag satt kvar ett par minuter för att F skulle få äta klart och sen smög jag ut. Hur smidigt som helst, jag är så imponerad. Jag måste även tillägga att jag föreslog för M att hon skulle sova i pappas säng, tänkte att det är lättare att söva henne om jag har mer plats, framför allt bekvämare för mig om det dröjer en stund innan hon somnar, men hon insisterade på att sova i sin säng. Min stora duktiga tjej!

Själv kollade jag klart på Skavlan och sen bytte jag om till pyjamas, borstade tänderna och kröp i säng med F och datorn. Nu har jag äntligen fått F att somna, han ligger i korgen bredvid och jag har fått en chans att läsa lite i de bloggar jag följer. Men nu är det dags att släcka ner och sova lite, det är ju en dag i morgon också!

2012-01-26

F - 2 månader

Tiden försvinner i rasande fart, som vi alla väl är medvetna om. Jag försöker leva i nuet och ta vara på varje dag, men just nu känns det svårare än vanligt.

Sin två månaders dag har F spenderat med att vara lite gnällig och han har velat vara i famnen mer än vanligt. Inget riktigt långt sovpass idag. Jag har ammat och burit runt för att få honom att somna och när jag lagt ner honom har han vaknat efter ett par minuter. Så då har jag vaggat och burit igen... Förvisso väldigt mysigt, men återigen, det är svårt att få något gjort. Jag hade inte ens lyckats få mat på bordet om det inte hade varit för att min pappa var här så att F och M fick lite morfar-tid och jag kunde laga mat, efter det att pappsen skalat potatisen. (Han och mamma fick äta med oss som tack för hjälpen)

Dagen till ära så bjuder jag på ett kort av F när vi precis har kommit hem efter att ha lämnat av M på dagis.

Sista hembakade pepparkakan med Ädelost päron! Och så kaffe förstås!

2012-01-25

Barnvagnsbio

Jag har aldrig gått på bio ensam. Idag hade jag bestämt mig för att gå på barnvagnsbio. Ingen av mina hemmavarande vänner hade möjlighet att följa med. Först kände jag mig näst intill i desperat behov av vuxensällskap (frågade till och med en av de andra föräldrarna på M:s förskola) men så bestämde jag mig för att gå ensam om det nu var så att ingen kunde följa med.

Idag visades New Year's Eve. Ett drama med flera olika handlingar som vävs in i varandra, (lite som Love Actually som är en underbar film). Den här var inte riktigt lika bra, men gott och väl ett trevligt förmiddagsnöje. 



BV-bio innebär att filmen är barntillåten eller från 7 år. Salongen är lite upplyst och ljudet är lägre. Till det får man självklart finna sig i att något barn låter lite. Mitt i filmen var det en paus på 20-25 minuter. I pausen bjöd biografen på kaffe/the och kaka, och de som ville kunde värma barnmat/flaska i en micro eller byta blöja på de små. Vi var inte så många ca 10 st. Det innebar att jag kunde sitta i stort sett vart jag ville i salongen. De mera rutinerade bv-biobesökarna hade satt sig längst fram. De hade plockat med sig sina liftar från barnvagnen eller tagit med sig filtar för barnen att ligga på framför deras stolar. Jag hade inget sådant med mig och vet av erfarenhet att F sover bäst i min famn så jag satte mig längst bak i mitten. Salongen har bara 5 rader, så den är ju inte allför stor. Jag ammade F den första kvarten, sen somnade han och sov igenom hela filmen, pausen och vägen till dagis. Det var precis lagom tid att åka och hämta M när filmen var slut.

Det bästa med bv-bio är nog ändå att jag med gott samvete kan sitta och titta på film, utan att känna att jag borde göra något annat som tvätta eller städa eller så. När jag köpte min biljett blev jag erbjuden att köpa ett rabattkort för 15kr som gäller i 3 månader. Med rabattkortet får jag köpa 3 biljetter för halva priset. Jag slog till på det och känner nu i efterhand att jag gjorde alldeles rätt. Jag kommer definitivt att gå på BV-bio igen, för det var en jättemysig upplevelse som gjorde gott i själen :D

januarimornar

Det slog mig i måndags att det finns en väldigt positiv sak med måndagsmornar i januari. Man märker markant skillnad på hur ljust det är i jämförelse med fredagen. Yes, vi går mot ljusare tider!!!

2012-01-24

Trygghet

Att ligga och sova i mormors famn är bland det bästa som finns tycker F. Men det gäller att försäkra sig om att ingen snor nappen...

2012-01-23

Att bestämma sig.

Det är dags. Nu har jag varit gravid i 9 månader och 2-barns mamma i snart 2. jag kan inte fortsätta att vräka i mig onyttigheter  på det här sättet. Att jag inte får banta så länge jag ammar är ju en sak, men jag kan helt klart sluta äta snarr i alla former på kvällarna. Jag kan också börja röra på mig lite mer. Promenader och halvtimmar på motionscykeln är gratis. Hade så gott som bestämt mig för att nu kör jag när jag fick se den här på FB:
(tror att den blir större om du klickar på den)

så jag hoppar i morgon och ger mig själv ett par dagar till i total (mat)frihet.

2012-01-20

Väntan

Vi sitter och väntar på kompisar från Småland som gör en spontan blixtvisit. De ska till Stockholm i morgon och sover hos oss ikväll. Ska bli så himla kul för vi ses så sällan.

I morgon packar vi in barnen i bilen och åker till Bredsjö där vi är bjudna på 60-års kalas. Det ska bli väldans trevligt!

2012-01-19

Dop

Nu är det bokat.

Tyvärr inte riktigt som jag vill ha det... Jag vill jättegärna vara i Domkyrkan, det är trots att jag inte bor i den församlingen, min kyrka. Jag har sjungit där sen jag gick i mellanstadiet, jag är döpt, konfirmerad och gift i den kyrkan. M är döpt där. Det skulle kännas ganska konstigt om F blev döpt någon annanstans. Men eftersom vi inte tillhör församlingen så får vi inte en enskild doptid, utan F kommer att bli döpt under en dopgudstjänst med upp till tre barn. När jag ringde för att boka så var det redan ett barn uppsatt på det datumet vi ville ha.  Förhoppningsvis blir det jättefint, MEN jag får inte vara med och välja präst och vi är flera föräldrapar som ska vara med och utforma gudstjänsten som naturligtvis blir mer styrd. Nu har jag inga konstiga extrema tankar eller idéer, men det är  t ex viktigt för mig att jag får sjunga på F:s dop eftersom jag sjöng på M:s. Jag diskuterade detta med A igår, och det är tydligt att han inte alls bryr sig lika mycket som jag... Så jag ska ta och skriva ner vad som är viktigast för mig och ta upp de punkterna på dopsamtalet.


Det är en del tid kvar, så jag får smälta detta lite. Alternativet är ju att trots allt ha dopet någon annanstans, antingen en annan kyrka eller en annan plats med en präst som vi valt. Jag ska fundera lite till på det.

Jag hann

beställa 50 gratis foton från Fujidirekt före kl. 24... pust det var på håret! :)

2012-01-18

2011-01-17 --> 2009-01-17

För tre år sedan kom hon och fyllde mitt hjärta med kärlek från allra första stund. 
Grattis på 3-års dagen älskade barn!

2 dagar gammal
3 år!

2012-01-17

två nätter

har lillprinsen sovit i egen säng! Vågade inte skriva något efter första, för tänkte att det kanske bara var en lyckträff, men två nätter är ju en vana, eller hur?

2012-01-16

Målgång

Det funkade att sätta små mål. Det blev både Noblessegömmor och muffinsar bakade idag. Det tar ju nästan ingen tid när man väl sätter igång.

 Det gäller att hålla koll på kakorna i ugnen

noblessgömmor

Muffinsarna blev lite mer lyckade idag ;)

M mådde lite bättre idag, ingen feber och ingen hosta (hon hostade en del när hon skulle sova igår). Snoret rann till och från hela dagen men hon var pigg. Lite gnälligare än vanligt, men runt lunch bestämde jag att hon skulle få gå till dagis i morgon. Efter lunch läste vi en saga, men sen ville hon inte vila mer. Så vi gick upp och lekte istället. Runt halv fyra satte jag mig i soffan för att amma F och M kröp upp och satte sig bredvid. Efter en liten stund sa hon att hon ville sova. Jag tänkte att om hon nu inte är helt kry så är det ju bra om hon vilar en liten stund. Hon somnade på ett par minuter. När hon vaknade började hon gråta och tog sig för örat. Jag frågade om hon hade ont någonstans och hon svarade just örat. Misstänkte att hon kanske fått öroninflammation, men sen klagade hon inte på öronvärk mer. Kl sju var hon så trött att hon bad om att få gå och lägga sig pluttan. Hon somnade inom en kvart. Inget dagis i morgon med andra ord :( Jag är lite ledsen för hennes skull, eftersom födelsedag på dagis innebär att hon får vara i centrum en stund och bjuda på glass. Nu vet jag inte om de kommer att fira henne i efterhand eller om man struntar i det, får fråga när jag ringer och sjukanmäler henne i morgon. Kan knappt förstå att det gått 3 år sen den finaste lilla tjejen kom in i mitt liv!

2012-01-15

Baby Blues

Det är bara att inse att jag är drabbad...

Visst saknade jag A och M när de var borta fredag-lördag, men mest var det skönt att bara behöva tänka på mig själv och lite på F.

Jag är konstant trött, (i natt sov jag i 10 timmar och var ändå trött under dagen)
Jag blir irriterad över totala småsaker. Får lägga band på mig för att inte bli arg på A för att han inte gör saker på det sätt som jag tänkt mig eller i den sekund som jag ber om dem. Jag blir sur på mig själv för att jag blir sur på alla andra. Och exploderar när någon frågar hur det är.
Känns som att det enda jag gör är sitter i soffan med ena bröstet i munnen på F som aldrig verkar vara riktigt nöjd. (fast egentligen vet jag att det går timmar mellan gångerna han ammar och däremellan sover han eller "pratar" och ler - han är en väldigt nöjd bebis!)
Det känns som att jag inte får något vettigt gjort på dagarna. Eftersom jag är hemma så vill jag hinna med lite annat än att bara släcka bränder. Men för tillfället så känns det som att det enda jag gör är att plocka bort M:s leksaker från golvet och i nästa ögonblick så har hon dragit fram dubbelt så mycket. Så jag ber henne att hjälpa mig att städa och så plockar vi hennes leksaker igen och igen och igen... Att få ut den rena tvätten från tvättstugan till våra respektive garderober har för mig blivit ett berg som blir mer och mer omöjligt att bestiga :(

Till råga på allt så kom M hem med feber igår. Hon hade gråtit i bilen hela vägen hem dvs i ca en timme. Idag är febern borta känns det som för hon var inte lika varm, men hon har haft nära till gråt hela dagen. För tillfället finns det få saker som irriterar mig lika mycket som när M gråter till synes utan anledning. Och de senaste dagarna har det varit en hel del gråt. Nu ikväll har hon hostat och jag är täppt i näsan. Jag känner redan att morgondagen inte kommer att bli någon höjdare. A är på jobbet och jag ska ensam ta hand om två barn. Känslan av att inte riktigt räcka till blir än mer påtaglig när jag hör M leka med sina dockor och säga
-Vänta lite!
-Kommer snart!
-Jag ska bara...
Och när hon ropar på mig och jag svarar att jag kommer, så frågar hon -strax?

Jag vet att det är en del i att få ett syskon - att man som äldre får stå tillbaka och vänta på sin tur. Jag vet också att hon inte kommer att minnas detta när hon växer upp (Jag minns ju inget av hur det var när min bror föddes och framför allt minns jag inte att han kom och "tog" mamma och pappa ifrån mig, så jag tror inte att M kommer att känna så heller när hon blir äldre) men just nu märker jag ju att det påverkar henne. Hon är mycket mammigare än vad hon varit samtidigt som hon knyter an till A på ett helt annat sätt nu när hon vet att jag inte alltid har möjlighet att komma när hon vill. Samtidigt så värmer det mammahjärtat att se med vilken ömhet och kärlek hon närmar sig sin lillebror. Det ska pussas och kramas, gosas och mysas. Mina gullungar.

Så, tack för att jag fick skriva av mig, nu känns det redan lite bättre. Dels för att jag vet att jag är föräldraledig från mitt arbete just för att ta hand om F och inget annat. Och dels för att jag vet att för varje dag som går kräver F aningens mindre och kan lämnas ensam på en filt på golvet lite längre stunder. Så snart kan jag säkert få något litet gjort på dagarna som gör att jag känner mig mindre värdelös.

En lösning på min lilla depp är kanske att sätta upp realistiska mål för varje dag. Sådant som jag vet att jag kommer att hinna/orka med. Det är ju alltid roligare när man kan stryka något från listan.

Så morgondagens mål är att baka noblessegömmor och chokladmuffins tillsammans med M inför hennes födelsedag på tisdag. Borde vara fullt möjligt att uppnå. Visar resultatet i morgon.

Tjing!

2012-01-14

Hur tänkte man här?

Jag tillhör kategorin människor som har barn i kiss/kräks åldern. Det betyder att varje morgon när jag vaknar så är jag tacksam över att min säng är torr. När jag insåg att mina barn kommer att sova i min säng (kanske särskilt när de är sjuka?) så ville jag skydda våra madrasser. Eftersom plastad frotté  blir väldigt varmt ville jag  även ha ett tvättbart madrasskydd närmast under våra lakan. Sagt och gjort  - åkte iväg till Jysk och införskaffade ett sådant (som förresten heter bäddmadrass trots att det är så tunnt). Jag köpte det i samband med att M var kräksjuk och mycket riktigt så fick madrasskyddet tvättas redan efter första natten.

Nu till det som irriterar mig. Om jag tillverkar ett madrasskydd som är måttanpassat, varför för-krymper jag inte materialet då??? Våra sängar är 180x200 och madrasskyddet var lika stort när det köptes. Nu är det istället 170*190. Det står visserligen på tvättanvisningarna (som jag läste noga för att slippa detta) att krympning är max 5% och då får vi nuvarande storlek. Värdelöst! Hade jag haft Sverkers soptunna här hade det hamnat där direkt. Eller inte, för madrasskydd är inte gratis och mina barn sover fortfarande i min säng och kissar, bajsar och kräks. Så jag får irritera mig varje gång jag bäddar rent istället. Bah!

"Ensam" hemma

Det är så ljuvligt tyst!

A och M är bortresta, F sover. Jag borde passa på att fixa en massa, men fastnade visst här vid datorn en stund. Kanske var precis det jag behövde?

Nu är klockan halv tolv. Om 30 minuter börjar Knattetimmen på radion. Min ena kollega har tipsat mig om det programmet, men jag missar det alltid. Idag ska jag lyssna, samtidigt som det tvättas i tvättstugan, och röjs i resten av huset ;)

Trevlig helg på er alla!

2012-01-13

Röntgenvägran

M hade tid för röntgen idag. Vi har pratat hela veckan om att hon ska till mammas jobb och ta kort på benen. M har varit införstådd med det hela och verkat ta det med ro. Allt gick bra. Vi anmälde oss och fick gå till undersökningsrummet och klä av M byxor och strumpor. Sen gick vi in där röntgenapparaten står och då tog det tvärstopp! I en halvtimme försökte jag förgäves att få henne till att lägga sig på rygg på britsen så att vi kunde ta ett kort. Men nej. Hon betedde sig som om hon var livrädd för prylarna där inne. Ändå vet jag ju att det inte gör ont och allt hade varit över på någon minut... Så vi avbröt och klädde på henne igen. Vi får väl försöka någon annan gång istället.

Jag hade med mig lunch till oss och mina kollegor. De har jättemycket att göra och hinner inte med allt nu när de är en kvinna kort. I slutet av januari kommer min vikarie, och då ska han läras upp. Så de har det lite tufft stackarna. Jag bjöd i alla fall på kyckling med kokosdoftande paprikasås.  Det var riktigt gott, men jag skulle nog vilja ha lite mera "schvung" i såsen. Får se till att fixa det till nästa gång.

Nu ikväll åkte A och M till hans bror i Örebro. Jag och F är ensamma hemma. Har passat på att klä av granen som blev kvar när vi tog bort resten av julen förra helgen. I kväll ska jag hem till mamma och pappa på lite kvällsmat och sen går jag nog hem och bara myser i soffan med lilla F. Planerar för en ganska tidig kväll, så jag orkar upp och baka och fixa lite under morgondagen. M fyller på tisdag, så det blir kalas här på söndag hade vi tänkt. Ska även passa på att vila lite och bara ta det lugnt, känner att jag kan behöva det, har varit väldigt lättirriterad på sista tiden. Var är solsemestern när man bäst behöver den?

Fina kläder till F i present från kollegorna:

3-års och 6-8 veckor

"Besiktade" båda barnen igår. F träffade doktorn och fick en koll på att allt fortfarande är ok. M har blivit så stor att det var dags för 3-års kontrollen. 

Båda barnen växer och går upp i vikt. M ligger i underkant på längden, så den ska vi kolla lite extra om ca 6 månader, mest för att se att hon följer sin egen kurva. Annars fick båda godkänt. Misstänkte ju inget annat, men det är alltid skönt att få det bekräftat tycker jag.

2012-01-12

Plötsligt så händer det!

och nu är det inte en  trissvinst jag talar om.

Jag har smygkikat på andra bloggsidor för att fundera på vilken jag ev ska flytta min blogg till. Jag har nämligen saknat funktionen att kunna svara på kommentarerna som ni lämnar. Det är inte riktigt samma sak att svara i en ytterligare kommentar och då behöva hänvisa till vem man svarar till.

Plötsligt idag när jag går in och läser era kommentarer så finns det en liten länk som heter Svara/Radera. Jippie!!! Väntar jag ett par månader till så kommer kanske möjligheten att lösenordsbelägga vissa inlägg och då kommer jag inte att ha något mer att önska ;)

Tänkte precis skriva att en lyxighet med att vara föräldraledig är att man kan få sig en kopp kaffe så här dags. Men så kom jag på att jag dricker kaffe så här dags på jobbet med. Men inte lika gott :)

2012-01-11

Hobbyfotograf

Jag har en önskan om att lära mig att ta bra foton. Jag har den dyraste förutsättningen - en digital systemkamera. Men tyvärr har jag inte prioriterat att lära mig grunderna i fotografering eller hur min kamera fungerar, så när jag fotar använder jag en av de många fotoprogram som finns på kameran.

Min dotter har hittat kamerafunktionen på min mobiltelefon och nyttjar den flitigt. Än så länge är det en konst att koordinera händerna så att hon kan hålla kameran, rikta den och ta kort samtidigt. Så här fina blir hennes alster:

2012-01-09

Tävling

Jag tävlar hos Coquina om bestickset från Syskonhuset. Tävla HÄR du också!

PS. Militärmamman - här har du en tävling till du kan vinna ;)

2012-01-08

Härliga söndag!

Så skönt att vakna till en dag som var helt oplanerad. Vi hade fortfarande inget bröd hemma så A bakade scones idag igen. Dessutom var det hög tid att äta av yoghurten som stod i kylen, så jag mixade den med en banan och en clementin till en smarrig frukost-smoothie.


Sen tog vi och plockade på två gråtande barn varma kläder och tog med oss mormor och morfar ut på promenad i det vackra vädret. Vi gick nästan ner på stan, vilket innebär en prommis på nästan 5km totalt. Vi värmde oss med kaffe och saffransbullar när vi kom hem och plockade sen ner ner julen. Tjugondag knut är ju inte förrän på fredag, men med ett födelsedagsbarn som ska firas, så kände jag att det bara blir stressigt att vänta tills veckan är slut.

Till kvällsmat blev det hemgjord pizza (med julskinka på) och sen en stunds samtal med brorsan på Skype. M gillar att bada så det blev ett kvällsbad för både henne och F.

Nu en stunds soffmys för mig och Hjärtat. Livet är toppen!

2012-01-07

vilken fest!

igår kväll var vi på vår vän H:s 50-års fest. Det var en kväll fylld av god mat, god dryck och trevliga samtal. Nackdelen med att ha med sig en 6 veckor gammal bebis är att man måste gå hem när det är som trevligast ;)

förrätt nr 1: pilgrimsmusslor


förrätt nr 2: Anklever


Huvudrätt: Oxfilé Bourguignon

Efterrätt: havreflarn med vit chokladmousse och hallonsorbet


Födelsedagsbarnet hade önskat sig vin eller bidrag till en vinkyl. Av oss fick han både och. Jag tycker dock att det är astrist att ge bort vin (trots att det är dyrt och lagringsbart) så jag ville slå in flaskan lite kul. För länge sen hittade jag en beskrivning på nätet hur man slår in flaskor lite roligare. Igår blev det en variant av inslagningen, helt enkelt för att jag inte kom ihåg exakt hur jag gjorde förra gången och jag hade inte tid att leta igen. Så här såg det ut i alla fall:


Närbild på kortet:

Vi hade även med oss två paket som fick vara istället för blomma:

2012-01-06

Bubbel

Japp, det bubblar i hela kroppen av förväntan idag. Vår vän H har fyllt 50 och idag är det fest till hans ära! Jag har vaknat på ett strålande humör och det verkar mina underbara gullungar också ha gjort. Tänk vad fort det kan skifta!

Som sagt, jag älskar mina barn över allt annat, men jag älskar tyvärr inte att vara hemma med dem på heltid. Eller jo, det gör jag visste på sätt och vis. Men jag tror att en liten del av denna förväntan på ikväll är att jag ska få göra vuxensaker, Prata med vuxna människor om förhoppningsvis annat än förlossning, amning och sånt som hör bebisar till. Lite blir det säkert, eftersom F kommer att följa med på festen, men jag hoppas verkligen att min "vanliga" hjärna inte tar semester och låter amningshjärnan hoppa in som vikarie.

Nu ska jag inmundiga min frukost. Älsklingen har bakat scones, det ni!

2012-01-05

Insomnia

Usch vilken dag!
F har inte sovit längre än 15-20 minuter åt gången idag. Däremellan har han varit jättegnällig och bara velat bli buren och amma. M vill naturligtvis vara där jag är och kräver sin uppmärksamhet. Resultatet är att jag inte fått något gjort av det jag tänkt mig idag. Skulle ha tillverkat ett födelsedagskort till födelsedagsbarnet som vi ska uppvakta i morgon. Blev inget av med det. Får försöka fixa ett i morgon fm. Hinner jag inte får jag ta ett på Ica. Inte alls lika kul, men inget att göra åt. Hinner man inte så hinner man inte.

Enda roliga idag är att jag till slut hittade de festbyxor som jag letat efter i flera dagar. Ironiskt nog så hängde de i en av de garderoberna som jag letat igenom flera gånger redan. (Kanske en högre makt som försöker tala om för mig att det är dags att börja rensningen?) Så nu har jag i alla fall något att ha på mig i morgonkväll när vi ska på 50-års kalas. Ser verkligen fram mot den festen, ska bli så otroligt kul!

Apropå rensning så är nog garderoben det första stället jag ska börja med. För tillfället så tvättar jag och så hamnar alla rena kläder på hög i tvättstugan. Det innebär att jag inte har några kläder att ha på mig, men till mitt stora förtret så är ju inte garderoben direkt tom för det! Oj, vad mycket gammalt eller för stort/litet som måste hänga och ligga där. Funderar starkt på att sätta målet att typ 90% av allt ska bort, med reservationen för att säsongskläder ska få en egen låda och ligga kvar. Kan ju inte direkt kasta sommarklänningarna och baddräkterna bara för att de inte används på 6 månader...

Under den tiden det tagit för mig att skriva detta inlägg har F legat i mitt knä och sovit - kors i taket. Hoppas att han fortsätter med det även om jag smyger iväg och borstar tänderna och förflyttar oss till sovrummet. Håll tummarna!

2012-01-04

Äntligen!

En och en halv månad tog det ungefär. Men idag har jag ammat smärtfritt på den ena sidan och nästan smärtfritt på den andra! Bara hoppas att det inte är en lyckträff utan att vi lärt oss nu lilla F och jag!

Bilden är lånad från www.1177.se

2012-01-03

Efter jul-rea

Vi tog oss ner på stan endast 5 minuter sena!!! M var superduktig och knatade på i affärerna och bara en gång ville hon att jag skulle bära henne. (vilket jag vägrade). Vi gick igenom Lindex, KappAhl och P.O.P och handlade lite på varje ställe. Både till M och F. Clas O fick också ett besök, men där handlade vi inget. Jag har inte fotat det jag köpte så inga bilder tyvärr. Sen tog vi med vännen K hem och fikade och åt lunch. Vi hade en lugn avslappnad dag och det är så skönt att sitta med K och bara prata. Jag ser fram mot när jag slutat amma och när F inte är fullt lika beroende av mig längre så vi kan ta en drink-kväll på Cirkus eller Hattfabriken!

Kvällsmat intogs hos mormor och morfar idag, det är ju tisdag och då brukar de alltid bjuda på middag. Vi fick schnitzel med potatis och mizeria. (Mizeria är ungefär som tzatziki, fast utan vitlök och med citron, salt och socker i creme fraichen). I morgon ska vi träffa bästisen Å och hennes familj, det blir en härlig dag det med, om än inte lika slappa-i-soffan-dag som idag. Det blir ju inte det med en 9-åring, 6-åring, 4-åring och och en 3-åring ;)

Pärs

Det är inte lätt att komma i ordning med två barn. Någon sa mig att den största omställningen är inte att få barn, det är att få nummer 2 och jag kan inte annat än att hålla med. Men snart blir det vardag igen och då sätter sig säkert någon form av rutiner. Nu ska M få kolla på Pippi medan jag och F ser till att bli klara, sen ska vi ner på stan och shoppa lite kläder till M som håller på att växa ur allt. Det bästa med idag är att vi ska träffa K! Det uppskattas stort av oss alla tre ;)

2012-01-01

Gott slut med bismak av blåljus

Vi valde att fira nyårsafton med min bästa vän Å och hennes familj hemma hos R & M och deras barn. Det var väldigt trevligt, avslappnat och opretentiöst. Ingen orkade stå och laga tre-rätters, så vi beställde en festplanka från en matbutik istället. F är så liten så för honom spelar det ju ingen roll var vi är, han äter och sover när han vill hursom helst. Med M är det ju lite skillnad. Vi försökte få henne att sova middag, utan resultat. I slutänden ledde det till att vi tittade på varandra strax efter elva och sa att vi måste nog hem nu.

Vi parkerade bilen och A bar in M i hennes rum och klädde av henne. Jag plockade lite vid bilen och bar in alla kassar som vi hade med oss. Vid ett tillfälle gick jag förbi vårt TV-rum och ser att A ligger i soffan och låtsas sova. Kul skämt hinner jag tänka innan jag inser att det inte är A som ligger där. Det är NÅGON ANNAN!!! Jag går in till A som är i M:s rum och viskar -Vem är det som ligger i vår soffa? A tror först att jag skämtar, sen tror han att jag menar sofforna ute på altanen och tillslut fattar han att jag menar inne hos oss!!!

Jag tänder lampan i taket och ser att det är en ganska ung person - tveksamt om han ens är över 18. Jag säger hallå ganska högt och frågar vad han gör här. Efter ett par försök får jag ett luddigt hallå till svar innan han somnar om. Jag tittar på A och någon tiondels sekund funderar jag på vad vi ska göra. Jag kommer fram till 112 omgående och blir kopplad till polisen. Under de minuter det tar för bilen att komma till oss hinner A konstatera att inkräktaren tagit sig in genom vår olåsta altandörr. (Vi hade besök i fredags och låste upp den vägen. Bevisligen hade båda glömt att låsa igen.) Polisen kom prick tolv, det märktes eftersom det lät som värsta världskriget utanför. Den unge mannen fick följa med dem till stationen. En av poliserna frågade om vi ville göra en anmälan, men vi sa nej. Dels hade vi ju faktiskt inte låst altandörren, dels hade han inte gjort någon skada eller snott något. Så det kändes som att det inte var värt det.

Lite skakade gick vi och la oss. Mitt adrenalinpåslag måste ha varit på högsta nivå för det tog nog nära en timme att få ner hjärtslagen till det normala. Dessutom sköt de raketer utanför vårt fönster tills hon var närmare halv två. F:s mage bråkade fram till halv tre och när han precis somnat vaknade M till. Jag kröp ner bredvid henne och vi somnade båda två och jag vaknade en timme senare. Gick tillbaka till vårt sovrum och sov ett par timmar i sträck innan F ville ha mat igen. Ingen underbar början på 2012, men wtf nu kan det ju bara bli bättre?!

Året var 2011

Så har det gått ännu ett år. Tiden bara rinner iväg och det är svårt att fatta att det går så fort. Men det är ockå roligt att summera året lite kort på ett och samma ställe. Bloggen är ju lite som en dagbok, men orka sitta och läsa igenom alla inlägg bara för att få en koll på vad som under föregående år?

Så jag sammanfattar det jag känner är viktigast månad för månad.

JANUARI
Året började sorgligt med att A:s morfar gick bort. Visserligen var han gammal och hade väl levt sitt liv och han saknade nog sin fru väldigt mycket. A:s mormor gick bort 2010. Men det är alltid sorgligt när någon går bort.

Planeringen av vårt bröllop satte fart. Jag köpte klänningen och vi bokade lokal. Jag kämpade på med min viktminskning och uteslöt kolhydraterna helt. Kombinerat med träning så tappades kilona sakta men säkert.

M fyllde två. Vi hade kalas hemma och firade henne. Tyckte redan då att tiden gick fort. Visserligen vet jag att man inte ska jämföra barns utveckling - men i bakhuvudet knagde oron över att vår underbara tjej inte gick. Nu finns det många tvååringar som inte går, men de flesta ställer sig upp och kryper något M inte gjorde.

Sista lördagen januari var jag på bröllopsmässa i Stockholm. Det var så kul att jag kan tänka mig att gå igen, trots att jag redan är gift ;)

FEBRUARI
Min körledare får medalj av kungen! Hon är en sådan fantastisk människa så det är klart värt att ta upp det i min krönika. Med sin lugna subtila dirigeringsstil för hon kören mot höjder vi inte trodde var möjliga. Det kan låta hemskt ibland på sista övningen inför en konsert - men så när det är dags så lyckas hon krama ur oss vårt allra bästa. Vi toppar detta med att ha körhelg på annan ort. Alltid lika trevligt och framför allt effektivt. Oj vad vi lär oss mycket!

Mina föräldrar reser för att hälsa på min lillebror som bor utomlands. Vi dokumenterar första gången M står utan stöd vid vårt soffbort i TV-rummet. Det är en fröjd att se hennes glädje när hon kommer på själv att hon står upp utan att hålla i sig. I mitten av februari sätter vi hop M:s juniorsäng och hon blir stor tjej i stor säng. Det är även nu vi begår det fatala misstaget att inte bara läsa saga i hennes säng, utan även ligger kvar tills hon somnar. Nu nästan ett år senare vägrar hon att somna om vi inte ligger kvar i hennes säng. (Om någon annan lägger henne så går det dock galant att somna ensam!)

Tråcklar på med att försöka få till regelbunden träning och att äta rätt. Jag är stenhård när det kommer till ris, pasta, potatis och bröd. Samt inget godis eller fika förståss. Det går fortfarande neråt :)

MARS
Det här var en av de konstigaste månaderna i mitt liv. M får tid för magnetkameraundersökning. Jag ser svaret på måndagen och världen svartnar. Läkaren misstänker att hon har ett ganska allvarligt syndrom, men det är så ovanligt att han inte är 100% säker. Dock är det helt klart att allt inte är som det ska med hennes hjärna. Måndagen är vi som i dvala och bestämmer oss för att avvakta tills vi får prata med M:s läkare på barnkliniken för att få reda på vad som händer nu. På tisdag kväll kan jag inte hålla mig längre - jag gör ett grav-test som visar sig positivt. Både jag och A har svårt att förhålla oss till våra känslor. Eftersom det ev. syndromet som M har är ärftligt är en ny graviditet långt ifrån enbart en glad nyhet. Dessutom hade vi ju precis bestämt att vi skulle lägga syskonförsök på is och ta våren som den kom med planering och genomförande av bröllop.

I slutet av mars har vi tid på barnmottagningen. M:s bilder skickas till Uppsala för att bedömas av neuroradiologer samt barngenetiker.

APRIL
Någon av de första dagarna i april ringer barngeneterikern från UAS och berättar att M inte har något syndrom och att hennes tillstånd därmed inte är ärftligt. Vi bestämmer dock att jag ska ringa till specialistmödravården och be om extra ultraljud för att följa upp att bebisens hjärna utvecklas som den ska. Vi får säga hejdå till M:s sjukgymnast på barnhabiliteringen och lär känna ett nytt team på Handikappcentrum.

Helgen före påsk får jag besök av en tjej som jag inte träffat på 17 år! Vi reste med Up With People tillsammans under ett år, och nu bor och jobbar hon i Norge. En helg full av minnen, skratt och skapande av nya minnen. Så otroligt roligt. Häftigt att man kan ses igen efter så många år och så märks det inte att man inte haft kontakt på nästan 20 år. Vi tog bara vid där vi slutade.

Påsken firade vi hemma hos mina föräldrar med A:s pappa på långfredagen och A:s mamma på påskafton. Jag lyckades bli matförgiftat på fredagen och låg med huvdet i toastolen hela natten. Ingen rolig upplevelse för mig. Får väl se det som fobi-träning.

MAJ
Började maj med att prova bröllopsklänningen. Var lite orolig för att den inte skulle passa, men kombinationen av att jag tappat 6 kilo från januari till mars med att jag blev gravid gjorde att klänningen satt som den gjorde vid köptillfället på bröllopsdagen. Som tur var svällde jag inte ut särskilt mycket under de första 17 veckorna av graviditeten. Så istället för att se hur mycket vi skulle sy in och upp - blev det bara sy upp på längden som gällde, samt en justering av underkjolen som innehöll alldeles för mycket tyll.

7 maj hade jag precis duschat, klätt mig och ätit frukost när det lät förfärligt illa utanför mitt hus. Först fattade jag ingenting och sen gick det upp ett ljus. Mina goa fina vänner kom och rövade bort mig för min "sista" dag i frihet. Möhippan var alldeles underbar och helt klart en av de roligaste och härligaste dagarna i mitt liv. TACK, alla ni som planerade och genomförde dagen tillsammans med mig!

Vi hade bröllopssamtal med domprosten och planerade musiken i kyrkan med min körledare som lägligt hade tjänstgöring på vår bröllopsdag. Tänk att det finns så mycket vacker och häftig musik som lämpar sig för bröllop!

Maj är annars totalproppat med bröllopsförberedelser. Menyn provsmakas och sätts, vi bestämmer bordsplacering och allt annat "pyssel" runt i kring. Det är mycket att komma ihåg och stå i, men samtidigt som det är jobbigt så är det otroligt roligt. Men det hade inte blivit lika bra om vi inte hade haft hjälp av vår bröllopskoodinator L. Ovärdeligt att ha någon som håller koll på detaljerna åt en! Vi träffar även P vår fotograf och kikar runt på tänkbara fotoplatser. Det känns jättebra!

Vi hinner även med att ha konsert i Nora med kören där det är jättevarmt och jag nästan svimmar i slutet, så jag får gå och sätta mig. A och jag firar våra mammor på morsdag med en gemensam lunch för dem bägge.

JUNI
Vi gifter oss! Det är helt fantastiskt och kan inte beskrivas. En sådan underbar dag tillsammans med våra nära och kära. Allting klaffar och vi får verkligen vårt drömbröllop! Tack till alla som var med - oavsett om du/ni var med och hjälpte till en massa eller om du/ni "bara" var med som gäster. Utan allas närvaro hade det inte blivit samma sak!

Midsommar firar vi i A:s stuga som vanligt. Det är lika traditionsbundet som julafton, eller nästan i alla fall. Både jag och A har svårt att tänka oss midsommar någon annanstans.

Vet man att jag är gravid så syns det, men på jobbet har jag inte gått ut med det ännu, trots att jag redan är i vecka 19. Graviditeten flyter på som den ska och jag har inga besvär. Rutinultraljudet går som smort och det gör även de extra kollerna som jag får gå på.

JULI
Sommaren fortsätter och vi jobbar på. En lördag får vi besök av ännu en gammal vän från Up With People. Hon och hennes man spenderar en lördag tillsammans med oss och vi har jättetrevligt!

I juli är det alltid Power Meet, och jag brukar vilja fly staden. Vi bor rätt illa till - mitt i stråket där alla raggarna ska ta sig till och från sin boendecamping. Att ta sig fram med bil är mer eller mindre omöjligt. Fredagkvällen spenderar vi hos ett par kompisar som bor på samma område som vi- Gångavstånd uppskattas. På lördag morgon startar vi tidigt innan raggarna har vaknat och tar bilen till Bjursås där vi hälsar på E, J och deras flickor. Saknar dem verkligen sedan de flyttade :(

I slutet av juli är det så äntligen dags för semester!!! Som vi har längtat efter långa lata dagar tillsammans med lilla familjen.

AUGUSTI
Semestern fortsätter. Vi hälsar bland annat på min moster och mina kusiner och är borta i 10 dagar. Superskönt att få komma hemifrån och fira semester utan en massa "måsten" som tvätt, disk och städ;)

Under våren och sommaren kämpar M på med en okuvlig vilja och nyfikenhet. Det är lite svårt att säga när hon börjar gå av sig själv och utan stöd, men det är definitivt i sommar som det sker. Hon övervinner även rädslan för annorlunda underlag och går på gräs, visserligen inte barfota för det är fortfarande lite läskigt men hon går själv, utan stöd och för oss är det jättestort!

Bebisen visar sig vara en busig en och vid kontroll hos BM hör vi inga hjärtljud. Jag blir inte orolig eftersom bullen sparkar och lever loppan därinne, men det känns ändå tryggt att åka till förlossningen för att hitta på krabaten. Det tar BM på fl nästan en kvart att hitta hjärtljud med CTG:en men de finns där fasta och fina.

Sista helgen i augusti reser A bort med jobbet och jag har rephelg med kören. Vi pusslar lite och med hjälp från mormor och morfar så funkar det att vi är borta båda två i stort sett hela helgen. Den här helgen har vi även en liten återträff några tjejer som gick grundskolan tillsammans. Kul att ses efter så många år och att se att vi har lika trevligt nu som då. Hoppas verkligen att det blir en liknande träff igen nästa år!

SEPTEMBER
M fortstätter att ta stora kliv framåt i sin motoriska utveckling och klättrar upp i sin trip-trap själv under denna månad.

Jag och A firar vår sjätte förlovningsdag. Vi är visserligen gifta nu - men anser att alla jubileum är värda att uppmärksammas. Det är mysigt att ha några dagar på året när vi visar varandra lite extra uppskattning. Vi har kommit överens om att inte köpa presenter längre, men en god middag är ju aldrig fel!

Vi köper ny barnvagn från blocket, hälsar på M och M i deras nya hus med deras nya bebis.

A:s pappa förlorar sin livskamrat när E ger upp i kampen mot sin cancer. Hon har inte kännt till den så länge och har kämpat tappert hela sommaren. Men nu har sjukdomen blivit hennes överman och hon väljer bort vidare behandling. E lämnar ett stort tomrum efter sig och är saknad av oss alla.

Jag och A tror/halvhoppas att bebisen i magen är en tjej. När det är åtta veckor kvar innan BF drömmer jag att jag får en pojke. (Motsvarande sak hände när vi väntade M - men då trodde vi att det var en kille i magen - jag drömde om en tjej och ut kom en tjej!)

Våra vänner har välsignelse för sin son -som de nästan förlorade när han föddes. Eftersom de nöddöpte honom på sjukhuset fick det bli en dopgudstjänst utan själva dopet för nära och kära. Det är en fin tillställning där i alla fall jag känner att livet har vunnit över döden - i alla fall den här gången!

Bland det sista jag gör i september är att avgå från körens styrelse. jag har sjungit i kören sen 1997 och suttit i styrelsen sen 1999. Så med barn nr 2 på väg kändes det som rätt beslut. Men jag saknar det massor.

OKTOBER
Det närmar sig med stormsteg. Jag börjar känna mig stor och tung och foglossingen besvärar mer och mer. jag hade planerat att jobba heltid oktober ut, men blir sjukskriven 25% från den 13:e. Jag går hem två timmar tidigare varje dag och de timmarna är guld värda. Jag kommer hem, lägger mig på soffan och gör ingenting. Sen hämtar jag M hos morfar och vi går hem och lagar kvällsmat och jag orkar vara med henne!

Jag och A åker på weekendresa till Norrköping, en bröllopspresent från min faster med familj. Fredag kvällen bjuder på ljuvlig italiensk mat på Papa Grappa. Lördagen tillbringas till större delen i Linköping med vänner, shoppar och äter lunch. Kvällen spenderas på hotellrummet, med en massa gotta och film på tv:n. Vi hade tänkt gå på bio med hoppade över det. Vi kommer överens om att försöka få till i alla fall en liknande övernattning om året, i alla fall så länge som morfmor och morfar orkar vara barnvakt ;)

Oktober som för mig annars är en ganska kul månad tack vare min födelsedag (gillar att fylla år - inte att bli äldre) är i år en sorglig månad. Den här gången är det på min sida släkten som cancern vinnern. Min fasters man går bort efter att ha kämpat hårt in i det sista. Bara ett par dagar innan hans bortgång tror läkarna att det finns en liten chans att det ska gå vägen. Men trots J:s kamp så tar livet slut.

J:s begravning är på torsdag och E:s minnesstund är på lördag samma vecka. Vi kör fram och tillbaka till Köpenhamn för att närvara på begravningen och hinna hem till minnesstunden. Ingen höjdare när man är höggravid men jag får ok från BM att åka.

Bebisen busar för fullt och när jag är hos BM för vanlig kontroll tycker hon att bebisen fortfarande ligger på tvären. I vecka 37+0 får jag komma till förlossningen för lägeskontroll och ev. vändningsförsök. Under eftermiddagen dagen innan bökas det något förfärligt i magen och jag får bekräftat på lägeskontrollen att huvudet numera är placerat nedåt.

NOVEMBER
Jag är föräldraledig från den 1:a. Går hemma på dagarna och plockar och pysslar och förbereder mig och oss på att det snart ska komma en liten och bo hos oss. Är väldigt trött och orkar inte så mycket. I väntan på att bebis ska komma så fixar jag håret, naglarna och ansiktet, shoppar med mamma och passar på att äta lunch med A och K.

Vi firar våra pappor med lunch på restaurang i Örebro och fika efterråt hos A:s bror. BF kommer och passerar. Träffar min BM för sista gången och bokar tid för överburenhetskontroll på förlossningen. Så kommer äntligen den 26 november och i raketfart kommer F till oss. jag har ynnesten att under ett och samma år få uppleva både ett drömbröllop och en drömförlossning.

DECEMBER
Vi är hemma alla fyra i två veckor och det blir en speciell dag när M går tillbaka till dagis igen och det råkar vara Luciafirande just denna dag. M går också på sitt första besök hos tandläkaren där hon får beröm. A jobbar i två veckor och sen är det jul. Vi firar hemma hos oss för första gången. Det är vår lilla familj med mormor, morfar och farfar. Vi träffar farmor och A:s brors familj på annandagen. De sista dagarna på året spenderar vi i en liten bubbla av familjeliv. Tyvärr är det ingen vidare snövinter i år. Julen är grönare och varmare än på länge. Nyårsafton firar vi tillsammans med våra vänner och när jag summerar det här året så kan jag konstatera att trots de sorger som drabbat oss, så har vi haft väldigt mycket glädje och lycka i våra liv. Allt blev kanske inte som vi tänkt oss, men det blev bra ändå. En del saker går inte att ändra på, andra finns det hopp för under 2012.

Jag har under flera år låtit bli att avlägga nyårlöften eftersom de tenderar att bli något man håller de första veckorna på det nya året. Men i år har jag bestämt mig för att avlägga ett löfte till mig själv. Jag vill under året som kommer vara sann mot mig själv. Jag ska göra mitt bästa för att fatta rätt beslut, så att jag lever det liv jag vill leva, på ett sådant sätt att det gör att jag och min familj mår bra. Därmed måste jag rensa ut det gamla och sortera in det nya. Så det är vad jag ska göra under 2012 - rensa och röja!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...