Sidor

2012-02-29

11/44

Idag firar mina föräldrar sin 11:e bröllopsdag, vilket innebär att de varit gifta i 44 år! Själv har jag inte ens varit gift i ett år än, men vi har ju varit tillsammans i snart 7 år. Så jag vet att det inte alltid är en dans på rosor att bo och leva ihop med en annan människa. Men jag är glad och tacksam över att mina föräldrar har kämpat för kärleken och att de fortfarande är tillsammans av rätt anledning - att de älskar varandra. Puss på er!

Skottdagen är ju den dagen när det är "ok" för kvinnan att fria, är det någon av mina ogifta kvinnliga läsare som som ställt frågan idag?

2012-02-28

Besiktning = check

Idag var det så dags för min efterkontroll hos barnmorskan. Jag gillar verkligen min barnmorska och det var riktigt skönt att få prata igenom förlossningen och tiden efter med henne. Hon gjorde en vanlig gynkontroll och konstaterade att allt såg bra ut. Efteråt var det dags för F att gå på 3-månaderskontroll med tillhörande vaccinering. Det är jätteskönt att ha MVC och BVC på samma ställe, för nu kunde jag bara gå tillbaka i korridoren, amma i amningsrummet och sen gå direkt in till barnsköterskan. F växer som han ska. Idag vägde han 5895 gram och är 60,5 cm lång. Han ligger ganska precis mitt på normalkurvan i både längd och vikt.

Efter det hämtade jag upp mamma och vi tog en snabb tur ut till IKEA. F vill så gärna vara med hela tiden och helst vill han sitta upp, så det känns som att det snart är läge att låta honom sitta med vid bordet i matstolen. Så dagens inköp bestod av en dyna till matstolen. Till M hade jag fått en uppblåsbar variant, men den vet jag tyvärr inte var jag har :( Det blev lite annat smått och gott (som vanligt) och även en tur till hälsokosten för en kräm till F och apoeteket för att köpa Alvedon-suppar om F skulle reagera på vaccinet. Än så länge har jag inte märkt någon feber så vi hoppas att det håller i sig.

Eftermiddagen var lite sorglig. En undersköterska på mitt jobb har gått bort och idag var det begravning. Hade jag jobbat hade jag förmodligen inte gått på begravningen, men när jag ändå var ledig så passade jag på att hedra hennes minne.  Tyvärr missade jag nästan allt, eftersom F började gråta när första stycket började spelas på tvärflöjt så jag gick ut för att vi inte skulle störa. När F lugnat ner sig så pass att jag kunde gå in igen var det dags för avskedet och sen var det i princip slut. B var mycket sjukskriven under de sista åren som jag jobbat på mitt jobb, men jag minns henne från den tiden när jag sommarjobbade mina första somrar, det är för 22 år sedan!

Jag tänder ett ljus och önskar att du får vila i frid B!

2012-02-27

Long time no see

I dag fick M, F och jag besök av J och A. J och jag var med i samma föräldragrupp när jag väntade M. A är två dagar äldre än M och när vi var föräldralediga under 2009 umgicks vi rätt mycket. Sen började vi jobba och tiden bara rann iväg och vi har inte setts på nästan två år. Vi hade en jättetrevlig dag. De kom runt 10, vi fikade, barnen lekte, vi åt lunch och gick ut till lekparken. Vi sa hejdå vid halv tre och gick hem och åt mellis. Vi kom i alla fall överens om att det inte ska gå lika länge till nästa gång :)

Kan även rapportera att mina nya stekpannor är suveräna! Jag stekte fiskpinnar till lunch och pannkakor till kvällsmat, så jag fick chans att använda båda. Jag kan bara konstatera att kvalitet kostar, men det är helt klart värt det!

2012-02-26

Spontan lunch

Igår ringde A till sin farmor och farfar och bjöd in oss på lunch idag. Vi tog det lugnt i morse och sen åkte vi till Arboga. M var lite blyg i början, men det släppte snart. Vi fick lax, potatis, kall sås, ärtor och broccoli. Jättegott! Till kaffet fick vi Vienetta-glass. Det var jättelängesen jag åt det. Det var ungefär vad vi hann med idag ;) men jag är rätt säker på att både vi och de var glada över besöket.

Dagens stora händelse är väl annars att lillakillen har varit hos oss i tre månader nu. Han ler mest hela tiden. Vill helst vara i famnen när han är vaken och inte ligga för sig själv på golvet eller i babysittern. Dessutom ser det ut som att han tränar sit-ups hela tiden, för han vill ogärna ligga ner i famnen, utan sitta upp. Han är verkligen stark i nacken för sin ålder. Tyvärr innebär det här sittandet i famnen att det inte blir så mycket träning liggandes på mage, så det är nog en bit kvar innan han vänder sig från mage till rygg och vice versa, men hallå, han sitter snart utan stöd!

2012-02-25

Helgen so far

Kalaset igår var jättetrevligt! Synd bara att F inte riktigt kunde komma till ro, en övertrött tremånaders gör att det blir svårt att slappna av och bara roa sig. Det gjorde att vi bröt upp strax före halv tolv, men jag hade gärna varit kvar i någon timme till. Vi fick italiensk anti-pasti buffé till förrätt, pasta till varmrätt och en supergod och mäktig tårta till efterrätt. Efter maten spelade vi "Med andra ord". Har aldrig spelat det förut, men tyckte att det var ett jättekul spel!
Alltså, det här är ju bland det godaste som finns!!!

M sov hos mormor och morfar, och vi klev upp runt halv nio. Efter frukost hos mina föräldrar smög jag och mamma iväg på en liten shoppingtur. Först köpte jag två stekpannor. En pannkakspanna och en ny stekpanna från Hackman. På Cervera hade de erbjudandet att man fick 200kr rabatt på en Hackman panna (eller kastrull) om man lämnade in sin gamla stekpanna. Den gamla stekpannan var ett snålköp för 39kr på IKEA, så den bytte jag gladeligen bort för 200 i rabatt  - trots att den bara är ett par månader gammal.

Bägge bilderna är lånade från Cerveras hemsida


Jag köpte även den näst minsta skålen ur Rosti Margarethe skålarna och 4 skedar i samma serie och färg. Men då hade vi bytt affär ;)

Efter lunch åkte jag, barnen och mamma till CuLTUREN för att gå på barnteater. Vi såg "Klä på, Klä av" som är en teater för barn från 2 år. M uppskattade den verkligen, så det var jättekul.

Bilden är stulen från Teater tr3:s hemsida

Nu har vi precis genomlidit Mello-deltävling 4. Ska försöka komma ihåg till nästa år att jag bara blir besviken, och välja att titta på något annat istället! Nu är det någon brittisk deckare som jag inte tittat så noga på, det här inlägget har tagit en stor del av min koncentration.

2012-02-24

Kalas

I kväll är vi bjudna på kalas hos K. Hon fyller på måndag, men kalasar med oss idag. Inga stora ståtliga paket den här gången, men dock ett kort med lite mervärde i ;)

2012-02-23

urk på burk

Så var det det här med att roa sjuka barn...

M älskar att baka men det funkar inte riktigt lika bra att baka med köpt Play-doh som med gammal klassisk trolldeg. Så jag gjorde en trolldeg, rosa och fin. M tyckte att den var jätterolig.


Jag kom dock på varför jag inte tyckte det var så jättekul att leka med trolldeg när jag var liten, nämligen lukten! Jag tycker att kombinationen vetemjöl och salt med vatten luktar rent ut sagt vedervärdigt. Det är nästan så att jag får kväljningar när jag sitter här och skriver... Tur att jag inte är gravid säger jag bara för då hade det stackars flickebarnet fått leka med något annat.

Finns det någon rutinerad mamma eller trolldegsbakerska som vet hur man kan få bot på lukten?

GRATTIS

Ett stort grattis till flickan, Daniel och Victoria. Sverige har fått en prinsessa till :-)

Tillägg 10:54
Självklart vill jag även gratulera en av mina egna prinsar, Grattis till min gudson som blir 9 år idag!

2012-02-22

Man tager vad man haver

Mamma och pappa åt kvällsmat med oss idag. Jag har inte hunnit handla, så mamma och jag rotade lite i våra skåp hemma och fick ihop en riktig festmåltid.

Det blev lax i ugn med en sås gjord på fetaost, creme fraiche charlottenlök och gräslök, matlagningsgrädde och champinjoner. Vi toppade det med röd paprika och räkor. Till det serverade vi ris och grönsallad.

Ändrade planer

Dagen var full av planer. M skulle på ett besök på sjukan och sen skulle vi åka till våra kompisar utanför Enköping på lekdate. Men de planerna ändrades när vi vaknade i morse och hon var het som en kamin. Hon bokstavligen hatar att ta tempen, trots att vi har en örontermometer, men i vissa lägen ger jag mig inte. 38.7 visade den. Så jag ringde och avbokade våra besök, och till dagis för att berätta att hon inte kommer i morgon.
Så vi tittade på Nicke Nyfiken två gånger, lade pussel och läste saga, ritade, pärlade och tittade på kort. Mormor och morfar kom förbi en stund och jag fick en chans att dammsuga det värsta i kök och hall.

Förutom att M är lite gnälligare än vanligt, så är hon hyfsat pigg, snorar inte, hostar inte. Så jag vet inte riktigt vad det är som gör att hon har feber. Någon sa att man kan få feber när man växer, men jag vet inte om det stämmer eller inte. I alla fall så hoppas jag att febern är borta i morgon.

Hen

För ett par veckor sedan kom det ut en bok, som inte handlar om en pojke, och inte en flicka utan en "hen". Efter det har det debatterats flitigt om användandet av ordet hen istället för hon och han och hur vi redan i förskolan sätter stämplar på våra barn och sorterar in dem i genusfack. Jag har inte följt debatten så noga, jag orkar faktiskt inte.

Men jag tror inte att M kommer att få andra möjligheter i livet för att jag kallar henne för hen istället för hon. Jag tror däremot på att hon ska få utvecklas i sin egen takt och att hon ska veta med sig hemifrån att hon har samma möjligheter som sin bror. Om hon sedan väljer att leka med bilar eller dockor spelar ingen roll. Hon har både ock hemma och leker oftast med.... pussel.

F håller på att växa ur strl 56 och jag ska plocka fram 62:orna från kartongen. M hade massor av kläder, men jag kommer inte att kunna använda allt till F. För hur lika möjligheter jag än vill ge mina barn, så kan jag inte förmå mig att klä F i klänning eller rosa tröjor med glitter på. Därför blir det även så att jag sorterar ner de urväxta kläderna i två separata kartonger. En för flickkläder och en för pojkkläder (unisex). För inget hindrade mig att klä M i kläder med tex bilar på. Dubbelmoral kanske, men det står jag för.

Världen är så stor så stor

Läste några statusar på FB och kan bara konstatera att Atlanten är ett stort hav, och att min bror bor långt bort. Alldeles för långt bort...

2012-02-21

Sällskap

Att vara föräldraledig är inte alltid så kul. Framför allt kan det vara ganska ensamt. Att vara hemma med ett eller två barn är på ett sätt väldigt roligt och framförallt underbart (jag har fött mina barn för att jag VILL vara med dem) men ibland är det nödvändigt med lite vuxensällskap.

Antingen kan man umgås med vänner som också är hemma med barn, eller så kan man få förmånen att umgås med vänner som är hemma dagtid utan barn. Idag var en sådan dag. TACK kära K för att jag fick spendera min förmiddag med dig och hoppas du fick lite pluggat också ;)

Fettisdagen

Bakade ju semlor igår, de blev såååå goda! Tack Militärmamman för receptet!



Jag tycker inte att det är så gott med mandelmassaklumpen i mitten av bullen, och ofta är det för mycket och för söt grädde på.  Så när jag gjorde mina egna så blandade jag mandelmassan med grädden och lade på. Till och med A tyckte att det var gott, och då gillar inte han mandelmassa! Jag bakade 8 bullar och vi åt 5, så det fanns 3 kvar. Men nu är det bara 1 kvar för vi tog oss en slät bulle var till kvällstét. Nästan ännu godare :)

Funderar.....

....på att byta namn på bloggen. Den handlar ju inte så värst mycket om vikt längre. OM jag byter namn, så skulle jag ju kunna passa på att byta bloggverktyg också.

Men sådana stora beslut ska man inte göra impulsivt, så jag gör det vi vågar gör bäst. Jag överväger beslutet ett tag till. Jag lovar att berätta om jag flyttar ;)

2012-02-20

En vanlig måndag

Måndagar betyder ledig dag för M och heldag hemma med mig och lillebror. Vi passade på att ta det lugnt eftersom vi inte hade någon tid att passa. Åt frukost länge, gosade i soffan framför Bolibompa. Runt 11 bestämde jag att vi skulle ut en sväng. På med alla ytterkläder, gråtattack hos storasyster (ett stående inslag när ytterkläderna ska på...), trösta, fortsätta klä på båda barnen och så ut. Vi var ute kl. 12! En hel timme bara för att komma ut. Vi lekte i snön en bra stund och sen lekte vi med uteleksakerna på altanen en lika bra stund till. F låg i vagnen och sov. Vi gick in och åt lunch, F fick ligga kvar. Sen hann vi lägga pussel, rita, dricka kaffe, titta på kort och spela memory på min telefon. Mormor och morfar kom på en snabbvisit och först då vid halv fem vaknade F. Fyra och en halv timmes sömn i vagnen ute. Inte illa.

När vi åt kvällsmat skulle M berätta för A vad hon gjort under dagen. Vi hade varit ute och lekt i sandlådan ;) Vilket ju inte var helt fel - eftersom vi lekte med sandleksakerna i snön. Vår lilla tjej älskar verkligen att sitta i sandlådan och leka med hink och spade. Det ska fyllas hinkar och göras sandkakor. Lite kul att det funkar lika bra med snö.

I morgon är det semeldagen och jag passade på att baka semelbullar idag. Jag har aldrig gjort egna förut, så det ska bli spännande att smaka resultatet i morgon. Återkommer med rapport!

Tänkvärt

Alla mammor och pappor jag känner strävar efter att vara en så bra förälder som möjligt. Här är några kloka ord från en klok 7-åring som kan hjälpa oss på vägen mot ett bättre föräldraskap!

När du skäller på mig mamma är det svårt för mig att älska mig själv

2012-02-19

Fosterhem

För ett par dagar sedan läste jag vår länstidning hos mamma och pappa. Under radannonserna söktes en fosterfamilj till Mumin, en labradorvalp. Mumin ska bo hos fosterfamiljen i ett år, i väntan på att bli tillräckligt gammal för att påbörja sin utbildning till ledarhund. Hade jag varit ensam, eller haft stora barn hade jag nappat direkt. Men hur i all sin dar förklarar man för en 4-åring att hennes hund nu ska flytta till någon annan? Så Mumin får bo hos en annan familj, och vår familj förblir hundlös.

Visst är han söt?
Bilden är stulen från vlt:s elektroniska tidning.

2012-02-18

Högt i tak

För någon månad sedan blev jag inbjuden till en sluten grupp på FB av en bloggvän. Gruppen består av kvinnor som blev mammor i november 2011. Många av dessa kvinnor har hängt ihop sedan de var gravida på ett annat forum på nätet innan de skapade gruppen på fejjan. Jag tyckte det var kul att bli medbjuden för att kunna prata om och diskutera allt mellan himmel och jord som rör våra bebisar, men självklart även annat som hör livet till.

Igår var det så en medlem som ville starta en viktminskningstråd i gruppen. Jag och ett fåtal till var rädda för att fokus skulle skifta från att vara en grupp som behandlar allt i livet till att bli en grupp där alla diskussioner bara handlar om mat och träning för att gå ner i vikt.

Tyvärr blev jag varse hur svårt det är att uttrycka sig i skrift. Jag föreslog att om det var många som ville fokusera på viktminskning så kunde man kanske göra en systergrupp där man kunde peppa varandra och tala om hur bra eller dåligt det gått. Men oj, fick jag på fingrarna där. De andra i gruppen ville inte att vi skulle börja styra och ställa och sätta upp regler för vilka ämnen som var tillåtna och någon var beredd att lämna gruppen för att stämningen blivit så dålig. Flera skrev att det var synd att gruppen som haft så högt i tak och där man kunnat fråga om allt skulle bli styrd.

Nu reagerar jag! Jag tycker att alla i gruppen verkar vara väldigt gulliga och trevliga. Samtalsämnena och frågorna har varit väldigt varierande och mer eller mindre intima, inget har varit förbjudet och allt tillåtet. Men är det att ha högt i tak? Att lägga ut en bild på sitt barn eller ställa en fråga och bara få bekräftelse eller goda, snälla råd, är det att ha högt i tak? Att aldrig tycka olika, att aldrig ta en konflikt, är det att ha högt i tak?

För mig är högt i tak att man får (kanske till och med bör?) säga sin åsikt, oavsett om den är bekväm eller inte, rätt eller fel. Och att gruppen sedan kan diskutera sakligt, utan att de som diskuterar omedelbart blir osams eller beter sig illa. Att man lämnar diskussionen med vetskap om att man tycker olika, men att det är ok.

Det mest ironiska i det hela som jag ser det är att någon skrev att vi i gruppen, precis som i alla relationer haft vårt första gräl. Det som jag ser som ironiskt är att jag aldrig grälat med någon, jag har aldrig känt mig ledsen, sårad eller kränkt. Jag har inte ens varit irriterad eller upprörd. Jag informerade bara om att jag tyckte olika och att jag inte ville att gruppen skulle byta fokus. Men tyvärr uttryckte jag mig inte tillräckligt tydligt  - vilket som sagt är svårt i det skrivna forumet. Någon eller några har tagit illa vid sig av vad jag skrivit. Personligen kan jag tycka att det blivit en höna av en fjäder, men jag vågar inte skriva det i gruppens forum. Jag vill gärna vara med där ett tag till för trots att F är mitt andra barn så har jag en del frågor och funderingar som jag får svar på i gruppen.  Men jag kommer att passa mig för vad jag skriver i fortsättningen. Är det att ha högt i tak?
På förmiddagen idag stack vi iväg till Erikslund Shopping Center tillsammans med morfar. Vi hade bara ett ärende, nämligen att köpa sandaler till M. Hon har ju inlägg i skorna som ska hjälpa hennes fötter att utvecklas rätt och skor från ortopedteknik. Skorna är sandaler och de har hon på sig inne. Det har hänt att vi glömt ta med dem från dagis på torsdagarna, så därför tänkte vi att det kunde vara bra att ha ett par extra här hemma. Lila och bruna blev det. Jättesöta.

Därifrån åkte vi till jobbet och "lekte" lite. Idag hade vi med oss lunch också som vi passade på att äta i fikarummet. Vår egensnickrade röntgenterapi går framåt - men med myrsteg. Jag tänker inte ge upp riktigt än, men idag funderade jag på om det kanske rent av skulle gå bättre om jag inte alls är inne på rummet när röntgenbilderna ska tas. Det kanske funkar bättre om det är någon vilt främmande människa som bara ber henne att lägga sig på bordet? Hon gör ju en hel del olika hemma och på dagis har jag förstått.

M somnade i bilen på väg hem. Morfar bar in henne och jag klädde av henne. Då vaknade hon till och sa att hon ville sova mera (i min säng). Jag tänkte att en liten tupplur i min säng inte skulle skada, och så kunde jag amma F i lugn och ro. Efter ca 20 minuter hör jag en duns, som om något ramlat i golvet. Men det var alldeles tyst efteråt, så jag trodde att det var en väska som trillat i hallen. Men så hör jag att hjulen på F:s sovkorg gnisslar lite. Så jag ropar på M och hon svarar. Jag frågar vad hon gör och får till svar:
-" ramla sängen"
Sen hade hon lite problem att komma upp igen, så jag fick hjälpa henne upp i sängen. Hon ville sova mera och det fick hon så klart, men jag föreslog att hon skulle sova på "sin" kudde i mitten av sängen. Efter någon minut kom hon upp.

En liten stund senare kom mormor (som varit bortrest en vecka) och morfar och drack en kopp kaffe. Efter det gick mormor hem för att påbörja kvällsmaten medan morfar, jag och barnen tog en promenad till affären. Det var underbart vackert väder idag. Solen strålade och det var nog ett par plusgrader i solen. Snön smälte i alla fall.

Till kvällsmat fick vi en gammal 90-tals klassiker; smördegsinbakad fläskfilé. Jättegott! Tack góa mamma!

Dagens sovrekord får tillägnas F som sov från kl 15.30 till 20, ute i vagnen. Han hade nog sovit vidare om jag inte bråkat med honom och tagit med honom in. Jag ammade honom och sen somnade han om igen runt 21.30. Älskar det faktum att han verkar vara en riktig sömntuta ;)

2012-02-16

resten av dagen

Efter en ganska gråtig och trist morgon, lämnade jag det lilla livet på förskolan. Där var hon som förbytt, log brett mot mig och sade vinkande hejdå!

Själv åkte jag hem till soffan och ammade en arg lillebror, samt åt lite frukost, för det blev inte tid för någon sådan för min del idag.

När jag sedan hämtade henne på eftermiddagen så var hon idel solsken. Gullunge!!! Vi lade pussel och sjöng och gullade med lillebror. Vips så hade två och en halv timme gått och A kom hem med middagen. Sen var det bad på schemat och så sängdags. Idag somnade hon före halv åtta. Får väl se vad natten kan ge. Personligen hoppas jag på att båda barnen sover, så att jag också får sova och mota bort det här halsonda som gett sig till känna. Men jag tänker att om jag ignorerar det så kanske det försvinner?

peppar, peppar

Igår kväll pratade jag och A om att det nu var längesedan M vaknat på natten. De senaste veckorna har hon somnat tämligen fort och sovit hela natten i sin säng utan några större avbrott.

Tyvärr tog vi inte i trä och A hämtade in henne - storgråtandes - till vår säng inatt. Trots en flaska välling somnade hon inte om, utan ville gå upp. Så mellan 03.00 och 03.50 halvslumrade jag i soffan medan hon tittade på Pippi. Sen gick vi till hennes rum och säng och läste saga. Vi släckte direkt efter sagan och jag somnade till, men jag tror inte att M somnade förrän närmare 05... Nästa gång vi har ett skov med bra nätter ska jag banne mig hålla tyst!

2012-02-15

Hej mitt vinterland!

Natten till idag snöade det ganska rejält och det var nog en 7 cm nysnö i morse. M tyckte att det var svårt att gå i snön och så jag bar henne till bilen. Ja, jag tog bilen eftersom vår gata inte var plogad och jag såg inte fram mot att pulsa i nysnö med vagn och ståbräda. (sen såg jag att cykelbanan var plogad, så jag hade kunnat kämpa på med vagnen en liten bit och sen gått hyfsat utan problem).

M var i alla fall idel solsken i morse och kvittrade när vi åt frukost och klädde på oss. Alltså blev det dagis för hennes del idag. Jag och F åkte hem och myste, plockade in M:s kläder i hennes garderob, tränade lite på magläget, bakade och tvättade.

Pappa skottade bort all snö åt oss med den för året nyinköpta snöslungan och erbjöd sig sen att hämta M på dagis. Hon kom infarande och var lika glad som i morse. Vi käkade spagetti och köttfärssås till kvällsmat och sen mer eller mindre däckade hon strax efter sju.

F sov en bra stund på förmiddagen, eftermiddagen och nu på kvällen. Däremellan var han också på ett strålande humör och "pratade" för fullt. Dagens framsteg för hans del är att han orkade lyfta huvudet när han låg på rygg i soffan - och såg ut som om han försökte sätta sig upp. Han är så duktig!

Kan bara sammanfatta med att idag har varit en bra dag!

2012-02-14

Kärleksté

När vi gifte oss fanns det lite olika aktiviteter för våra gäster där de kunde göra saker för att skapa minnen åt oss. En av de aktiviteterna var att skriva hälsningar på kuvert innehållandes två tépåsar. Vi brukar ta fram ett kuvert då och då när vi ska dricka té och vill ha det lite extra mysigt. Alla hjärtans dag är ju ett ypperligt tillfälle för lite kärlek eller hur? Kvällens kuvert såg ut såhär:

fortsättning på dagen

Hämtade M som vanligt klockan två. På dagis var allt ok och hon lekte med sina kompisar, men när vi kom ut till kapprummet så bröt hon ihop. Sen grät hon större delen av eftermiddagen. Tyvärr så tror jag att hon inte mådde så bra. Snoret rann och hon var lite varmare än vanligt. Men hon bokstavligen hatar att ta tempen (trots örontermometer) så jag lät bli att kolla. Men om hon hade feber så kan den inte ha varit så hög, för hon var lite varmare än vanligt i pannan, men resten av kroppen var sval. Precis när vi kom hem var livet inte så roligt för någon av oss, för båda barnen grät hysteriskt. Som tur var för mig så var morfar med hem idag, så jag överlät en otröstlig bebis till honom och ägnade mig helt åt M en stund. Till slut lugnade båda barnen ner sig, M ritade lite och F fick mat och somnade runt fyra (och sov i fyra timmar!)

Så kom äntligen A hem. Jag hade inte hunnit/orkat hitta på någon present till honom, så det fick duga med trerätters och diskning efteråt ;)

Till förrätt blev det toast med avocado och räkor:


Japp, toasten är hjärtformad...

Till varmrätt serverades ryggbiff, pressad potatis och grönsallad med balsamico-vinägrette. jag glömde bort att fota min tallrik innan jag började äta, så det blev bild på en påbörjad:


Till efterrätt blev det chokladpudding. Här glömdes kameran bort helt och hållet, men det var påsvarianten gjord i glasskålar, så nu får du själv fantisera ihop hur den kunde se ut.

Min älskade man hade ignorerat att jag inte hade någon present till honom och köpt en berlock till mitt Pandora-armband. Fint, eller hur?

Tack mitt hjärta!!!

Hjärtedagen

Idag är det alla hjärtans dag. Vi har firat den dagen sen vi blev tillsammans, dock inte hysteriskt. Vi har ätit gott och hittat på små gåvor till varandra. Förra året när vi gifte oss så var det faktiskt JAG som sa att vi kanske inte måste köpa presenter på alla årsdagar och bemärkelsedagar. (Ni som känner mig vet ju hur mycket jag älskar överraskningar och paket så därför är det ju lite speciellt att jag kom med förslaget) Jag kände mest att jag inte riktigt hade inspiration att hitta på paket till A och att det räcker med att firar med lite mysig middag och TID tillsammans. Så jag har faktiskt inte köpt något till A, men det verkar på honom som att han ändå tänker ge mig något. Vi får väl se. Jag har tänkt fixa lite speciellt till middag idag, förrätt och varmrätt med sånt jag vet att han tycker om!

Förra veckan var jag och mamma på Erikslunds Shopping Center. Inne på Gina Tricot hittade jag en klocka som jag ville ha, och en silverfärgad ring. Eftersom ringen är hjärtformad, så tänkte jag att det blir bra gåvor till mig själv på alla hjärtans dag.



Klockan är något intensivare i färgen än vad som syns på kortet.

2012-02-13

Aaargh!

Idag var F ganska billig. Det är frustrerande att ha en 2,5 månaders övertrött bebis som vägrar att somna. Och när han väl somnade så var det bara i mina armar. Om jag försökte lägga ner honom vaknade han nästan omedelbart. Som mest sov han 30 minuter mellan halv två och två. Och så en storasyster som skulle vara där och hälsa och prata och gulla med lillebror så fort han slöt ögonen.

Efter en hel dag av gråt så är jag ganska trött i huvudet. Amningen går inte som önskat. Ena sidan har ju aldrig varit riktigt bra. Den gör ondare igen. Den andra sidan som varit helt smärtfri har börjat ömma ibland. I morgon kommer förhoppningsvis pumpen jag beställt. Hoppas att det hjälper om jag pumpar emellanåt. Jag vill inte sluta amma än, så jag härdar ut. Båda mina barn får betala igen sen ;) Skämt å sido, jag vet att det inte är något fel på ersättning, men jag tror ändå att bröstmjölk är bättre. Alltså ska inte smärtan hindra mig från att amma, inte så länge det finns tillräckligt och han blir mätt.

En skitdag känns det som och jag var såå glad när A kom hem och ägnade sig åt M en stund.
Dagens guldkorn: M som pratar i telefon med mormor (hon har bara pratat i telefon på riktigt en gång förut) och så F:s tandlösa leende när han vaknade efter 3 timmars kvällssömn.

2012-02-12

favorit i repris

När vi vaknade i morse sken solen från en klarblå himmel. Vi bestämde oss raskt för att göra en repris av gårdagen. Att vara i stugan är alltid mysigt, men det är extra mysigt när solen skiner!

Den grå himlen från igår byttes mot en klarblå idag:

Jag lovade A att ta en bild för att bevisa att han jobbat hårt. Men tyvärr så får man leta för att hitta honom och pappa på bilden. Den är tagen från altanen och jag hade blivit våt om fötterna om jag gått närmare för att få en bättre bild ;)

precis som igår så gick vi en promenad. Vi började även idag på isen, men M:s paraplysulky var inte kul att köra på alla snö, så vi gick tillbaka och tog en promenad längs vägen idag med. 

Till lunch bjöd min mamma på Chili con korv, supergott!

Efter en heldag med promenad ute och bus och lek inne så hoppades vi på att M skulle somna fort efter sitt bad. Men icke sa Nicke. A kom upp med henne efter en timme och sen var hon uppe och kollade på Kontoret med oss. Slutligen kom hon till ro och somnade nån gång mellan 21.30 och 22. Vi får försöka vända  dygnsrytmen rätt under morgondagen så det inte blir så jobbigt med dagis på tisdag.


Ny favorit

Det är INTE bra, men vi har testat OLW:s nya chips och jag måste nog erkänna att jag fått en ny favoritsmak... :(


2012-02-11

Fullt upp

F är inne i någon tillväxtfas, när han inte sover så vill han äta. Han sitter i princip fast vid mitt bröst. Och när han inte sitter fast där, så finns det ju tusen saker att fixa med för att vardagen ska gå runt.

I går fredag var vi iväg till mitt jobb igen. Vi kommer att hänga där på fredagarna tills M har lärt sig att det inte är farligt inne på ett röntgenlabb och vi har tagit den bilden vi vill ha. Den här gången gick det bättre än sist  - hon satt till och med på ett röntgenbord en stund. Jag saknar verkligen mitt jobb och mina jobbarkompisar. Inte för att jag skulle vilja byta bort föräldraledigheten, men det känns skönt att känna så, för då blir det förhoppningsvis inte lika jobbigt om ett år när det är dags att jobba igen.

När vi kom hem stoppade jag en Fransyska i ugnen och skalade potatis. Något av en bedrift med en 2,5 månaders som vägrade vara någon annanstans än i min famn. Inte ens bärsjalen funkade  - vilket den brukar. I alla fall så blev köttet perfekt enligt A, lite för rött i min smak. Men jag valde ytterbitar så vi blev nöjda allihop :) Potatisgratängen blev kanongod.

Idag tog vi en sväng till mammas och pappas sommarstuga. Pappa ville hugga lite sly i strandkanten och passar på nu när vattnet fryst. A hjälpte till. Jag och mamma tog båda barnen i vagn och pulka och tänkte oss en promenad ut på den frysta sjön. Vi kom inte så långt innan M klagade på att det blåste i ansiktet, så vi gick tillbaka och bytte hennes pulka mot vagn och gick längs vägen istället.

Vi åkte hem på kvällen, men planen är att åka tillbaka i morgon, väderleksrapporten säger 0 grader och sol!

2012-02-09

promenad

Idag tog jag vagnen till dagis för att lämna M. Av olika anledningar (läs ursäkter) så blir det oftast bilen i alla fall på morgonen. Men idag blev det alltså vagnen. När jag skulle till och gå hem så "råkade" jag gå en liten promenad. Jag höll inget högt tempo så någon PW var det då rakt inte, men jag rörde på mig i 45 minuter i alla fall.

Under promenaden fick jag samtal från dagis. Inte utan att hjärtat hamnar i halsgropen när det är ett hemligt nummer som ringer och när jag svarar får höra -"Hej Anna, det är  xx från förskolan!" Med tanke på alla sjukor som går, så hann jag tro att M blivit sjuk och behövde hämtas hem. Men som tur var så ville fröken bara berätta att en av M:s dagiskompisar skulle ha kalas kl. 14 när vi hämtar, och undrade om vi kunde hämta 14.30 i stället, så att M får vara med på kalaset. Självklart tycker jag, och blir så glad över att vi har en fsk som sätter barnen i främsta rummet och vill att alla ska få vara med och fira kalas.

Så jag fick en halvtimme extra med bara ett barn idag. Har överträffat mig själv och fixat kvällsmaten redan. Idag blir det pannbiffar med kokt potatis. (Potatisen sätter jag på så den är klar till ikväll) men pannbiffarna är klara och bara att värma. F låg i babysittern till en början, men mot slutet fick jag steka pannbiffar med honom på armen. Jag försökte mig på att göra en sås, men vet i ärlighetens namn inte om den blev så bra. Vi får se i kväll om den är ätbar :)

eller inte...

Att amma tidigare gjorde att F vaknade 3,30 och ville ha mat. Sen ville han ha igen vid 7 som vanligt. Då vet jag det ;)

2012-02-08

Nattmat

Jag har alltid varit en kvällsmänniska. Har svårt att komma i säng tidigt, och älskar att sova på morgonen istället. För det mesta så har jag en väckarklocka som ringer tidigt och tvingar upp mig på morgonen. Det gör även att jag kommer i säng något lättare på kvällarna. Men nu när klockan inte ringer för att jag ska till jobbet, så funkar det inte alls med att lägga sig tidigt....

När någon frågan om F äter på nätterna så svarar jag nej. Men det är ju inte riktigt sant, för det beror ju på när jag gör natt. Han äter ett mål någon gång mellan 23 och 24. Eftersom jag inte gått och lagt mig än, så känns det ju inte som ett nattmål. Men om jag sovit en stund innan så blir det ju ett nattmål... Efter den amningen sover han till 6-7 ibland ända till halv åtta! Så jag får ju många timmars sömn. Så jag klagar absolut inte! Men det ultimata vore ju om han åt runt 21-22 och sen sov för natten. Kanske blir det så när han börjar äta gröt på kvällarna. Vem vet?

Ikväll tänkte jag lägga mig "tidigt" dvs nu vid 22. Funderar på hur natten blir om jag "tvångsammar" honom. F sover för tillfället, men jag måste byta hans blöja och byta om till pyjamas på honom. Om jag sen ammar honom så får jag ju mat mitt emellan de tider när han brukar äta. Spännande, jag testar och ser vad som händer!

2012-02-07

JAG VANN!!!

Jag var med i utlottningen av en bebisfotografering hos underbara Petra Gau, och vann! Nu ska vi bara komma överens om en dag som passar. Ser så fram mot att få härliga bilder på F. Petra fotade vårt bröllop och hon var med från morgonen när jag blev i ordninggjord och sen hela dagen fram till efter efter tårtan. Förutom dokumentärt så fotade hon även våra porträttbilder och så ibland knäppte hon bilder utan att vi poserade. Här är en bild jag inte hade någon aning om att hon tog:

foto: Petra Gau


och så en av mina favoriter!

foto: Petra Gau

2012-02-06

Vuxenpoäng

Jag blev precis inbjuden till att börja sjunga i en kör. Jag älskar att sjunga och jag vet att det är roliga människor med, så jag hade gärna provat. MEN, jag är för tillfället mammaledig från "min" kör eftersom det inte funkar att vara borta från F på kvällarna ännu. När det väl funkar (förhoppningsvis efter påsk) så är det inte rättvist mot familjen om jag ska vara borta fler kvällar. Framför allt inte rättvist mot A som då ska ta hand om nattningen två dagar i veckan varannan vecka. Så jag gjorde det kloka valet och tackade nej, för mig är det ett stort steg, för jag har så svårt att säga nej när det är något roligt som erbjuds.

(klappar mig själv på axeln, dricker upp mitt te och går och lägger mig)

2012-02-04

Handens fem fingrar

En sång som visade sig vara mycket svårare att sjunga än jag trott. Lite pga av att de noter vi hade var skrivna i för mig helt fel tonart. Lite väl högt för en fuskande alt som jag. Men det gick faktiskt över förväntan. Efter dopet var vi bjudna på dopkaffe, vilket var supergott. M hade bakat allt själv, verkligen imponerande. Märkte tyvärr att M var lite varm när jag bytte på henne. Hon var lite loj hela dagen och sov i bilen både dit och hem. Smög ner lite alvedon i kvällsvällingen - hoppas att det gör susen och att hon mår bra i morgon.

Lovade bilder på dopkortet -  så här blev det:






Mallen till skon hittade jag här. Den var lite pillig, men inte så svår och framför allt kul att göra!

2012-02-02

Jag tävlar!

Denna gången gäller det stödstrumpor.


Tävlingen hittar du hos Suzan
och strumporna finns HÄR

Håll tummarna för mig nu!

3/4

Mannen bestämde sig för att jobba hemifrån idag. Skönt med tanke på kylan ute, under 10 minus. Då slapp jag släpa med mig F ut. Mannen tog M till förskolan, jag och F fick mysa hemma.

Nackdelen med att ha mannen hemma är att vi inte alls går omkring och myser som vi gör på helgen, utan jag tassar omedvetet lite på tå för att inte störa honom. Men jag ska genast sluta upp med det, för då blir det ju bara jobbigt för mig, istället för trevligt. För lite trevligt med lunchsällskap kommer det naturligtvis att bli!

På dagens agenda står att fixa klart dopkortet till lördagens dop som vi ska på. Jag har klippt ut mallen, men nu ska rätt papper klippas och klistras ihop. Lite pillrigt, men det verkade inte alltför svårt. Jag visar resultatet sen när det är klart.

2012-02-01

Fullspäckad dag

Lämnade M på dagis o sen var det 2 månaders besök på BVC med F. Han växer som han ska vilket känns bra! idag vägde han 5325g och han är 59,3 cm lång. Mitt på kurvan :)

Efter vägning och mätning åkte vi hem till E och V. E bjöd på jättegod kycklingsoppa till lunch. Vi hade jättetrevligt, men tiden gick fort och vi båda har barn på dagis som ska hämtas kl 14. M, F och jag åkte till ICA och handlade till kvällsmaten. Jag lyckades med mästerverket att manövrera både kundvagn och barnvagn, inte illa! Vi kom hem och fixade i ordning inför kvällsmaten. Strax före 18 kom T och tvillingarna. Vi grattade januaribarnen på födelsedagen och de bytte paket med varandra. Vi åt hamburgare och fick tårta till efterrätt. strax före åtta tittade M på sin pappa och sa -"M sova nu!" Klart att hon fick det!

I morgon är det dagis, sista dagen den här veckan. Jag och F ska förmodligen sortera tvätt, så kul kan man också ha det ;)

Lax med fetasås

I torsdags bestämde jag mig för att vi skulle äta lax. Jag improviserade lite och det blev jättegott. Så gott att min mamma gjorde nästan likadant när hon bjöd på middag i fredags.


7 portioner

700g lax
300g fetaost (2pkt)
500 ml matlagningsgrädde (vi använde den 4%-iga, men man kan ju lika gärna ta hälften vanlig och späda med vatten)
1 liten påse babyspenat 
1 gul lök
Citronpeppar

Hacka löken, blanda den med fetaost och matlagningsgrädden. Mixa såsen slät. Krydda med citronpeppar. 
Lägg spenat i botten på en ugnsfast form, lägg i laxen och häll över såsen. 
Tillaga laxen i ugnen, ca 20 min i 200 grader.

Servera med potatis i valfri form och grönsaker t ex. ärtor.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...