Sidor

2014-01-27

Mumsig müsli

I fredags när jag ändå var hemma passade jag på att göra egen müsli. När den var klar och jag hällt upp den i en glasburk tyckte jag att den luktade betfor (som vi matade hästarna med i stallet) men när jag smakade den i söndags så var den hur god som helst!!!

Jag har hittat receptet på nätet någonstans, men jag minns inte längre var.
  • 5 dl havregryn
  • 5 dl rågflingor
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 0,75 dl råsocker
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 5 msk rapsolja
  • 2 dl vatten
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en långpanna.
  3. Häll över oljan och vattnet, blanda väl, med händerna.
  4. Torka/rosta i ugnen i ca 50 min eller tills müslin är torr /har fått fin färg.
  5. Rör om var 10:e minut
  6. Låt svalna, blanda ev. i torkad frukt.
    Förvara torrt i burk med lock.


Den här gången gjorda müslin naturell, men nästa gång kan jag tänka mig att gör någon smarrig variant och smaksätta med kakao, kanel eller varför inte kokos?

2014-01-24

Guadeloupe

Så har jag äntligen skrivit ihop ett inlägg om vår semester i december.

2 veckor i Västindien låter som rena paradiset. För vår del blev den första en vecka vi hade kunnat vara utan. Den andra däremot var fantastisk!
Torsdag:
I bil från Västerås till Göteborg. Rakt in i stormen Sven. Som tur är åkte barnen under eftermiddagen med mormor och morfar. Vi kom fram till Göteborg utan några större äventyr (tack och lov).

Fredag:
Flyget går mot Paris, vi sträcker lite på benen och byter plan till det som tar oss till Guadeloupe. Resan går strålande. Barnen uppför sig som globetrotters, inget gnäll, inget tjat. Om jag inte visste bättre skulle jag kunna tro att de var drogade =). Vi kommer fram mitt i natten vår tid. Vi får med all packning (5 resväskor och lika mycket handbagage) upp på transferbussen. Morfar och Felix sitter en bit bak i bussen, jag, Andreas och Malva sitter på ett säte och mormor sitter strax framför oss. Jag halvslumrar lite när jag hör någon fråga om det finns någon mamma Anna på bussen. Känner mig lite träffad och svarar att ja, det skulle väl vara jag det.
-Din son har precis kräkts.
Tack för den! Precis den starten jag vill ha på min semester. Felix hann kräkas en gång till innan vi kom fram till hotellet. Jag lyckades hålla mig borta, Felix hade ju både en pappa och en mormor ombord på bussen. Jag tog hand om Malva istället och såg till att hon inte trillade ner från sätet.
Väl framme på hotellet lastade vi ut alla barn, morfäder, väskor och så upp på rummet. Vi duschade av Felix och lade honom i säng. Sen somnade vi alla utmattade.

Lördag:
Vi vaknar runt halv åtta och förundras över vädret. Nej, inte den vackra solen och den härliga brisen, utan orkanvinden och hällregnet. Vårt rum är inte alls anpassat för denna typ av väder. Det trycks in vatten vid skjutdörrarna till vår franska balkong, och i ena hörnet är det så otätt att vinden bokstavligen tjuter på sin väg in och den tunga gardinen som hänger för fönstret fladdrar i vinden. Vad göra på en karibisk ö när det är dåligt väder? Tur att vi hade med oss lite leksaker till barnen i Malvas kabinväska. Som är hos mormor och morfar? För hur jag än letar i vårt stora rum så hittar jag inte den knallrosa Hello Kittyväskan. Men nej, den fanns inte hos mormor och morfar heller. Plötsligt slår det mig att den ligger kvar på bussen. I villervallan när vi skulle få ut en sovande Malva, illamående Andreas, nerkräkta Felix och morfar, så glömde jag den väskan på hatthyllan i bussen! Nåja, Malva och F kunde ju få roa sig med min surfplatta… om det var för att den också hade hamnat i barnens väska!

Rusade ner till receptionen och pratade med guiden som var med på transferbussen. Jo, då visst kunde hon ringa och kolla, men nu är vi i Karibien och allt är stängt på helgerna, så måndag kunde hon ringa och kolla!

Söndag: Vädret fortsätter på samma sätt. Vi har i alla fall skrivit in barnen på Kids Club som tack och lov har svensk personal och som ser genom fingrarna på ålder och låter Felix vara med fast han bara är två. Barnen roas där på förmiddagarna, medan vi söker regnskydd och läser. Det är tack och lov inte kallt trots regnet, för vi har i ärlighetens namn inte så mycket kläder med oss.

Måndag: Jag vaknar framåt småtimmarna av en helvetisk halsbränna. Det slutar med att jag mår så illa att jag måste upp på toa. På morgonen när det är dags för frukost ber jag Andreas och barnen att gå före, jag ska bara duscha i lugn och ro innan jag tänker göra dem sällskap. Mormor kommer in och frågar hur jag mår, och berättar att hon också varit dålig i natt. Jaha, då var det magsjuka som F drabbats av tänker jag. Måndagen är en parentesdag för mig. Jag ligger mest i sängen och tar igen mig. Mår egentligen inte illa längre, men har absolut ingen aptit. Tvingar mig själv att dricka te och Cola för att inte bli uttorkad. Kollar med receptionen, men bussbolaget har inte hittat någon väska.

Tisdag: Nu mår alla bra igen. Solen skiner och vi börjar känna att det är ett bra ställe att vara på. Om det inte vore för vår försvunna väska och att barnen inte äter. Felix är värst, men Malva äter inte som hon brukar heller. På eftermiddagen frågar Andreas mig om jag har sett hans vinterjacka. Den hänger inte hos oss och inte hos mormor och morfar. Då slår det mig att jag lade upp den på hatthyllan tillsammans med Hello Kitty väskan. Jag frågar om han hade något viktigt i jackan. Japp, serru, två kreditkort och bilnyckeln till bilen som står på Landvetter!!! Genast börjar tankarna mala. Om jackan inte kommer tillrätta, hur ska vi få ner en extranyckel till Göteborg och hur mycket kommer det att kosta att skaffa fram en ny nyckel och programmera om hela bilen? Pratar med de i receptionen igen, och informerar om att nu är läget akut, utan bilnyckel kommer vi inte hem! De lovar att de ska kolla med bussbolaget igen.

Onsdag: Förutom att vi är oroliga för att barnen inte äter och våra kvarglömda saker så börjar semestern arta sig. Vädret är ok, och vi njuter för det mesta. På eftermiddagen sitter vi i strandbaren och Malva kommer och kryper upp i mitt knä. Hon somnar (vilket i sig är ovanligt, det är länge sen hon sov middag) och vaknar av att hon hostar – och kräks. Skjut mig!
Nu är jag verkligen less på det här! Det ena bakslaget efter det andra, ska semestern fortsätta så här kan jag lika gärna vara hemma känns det som. Vi tar upp Malva på rummet och lägger henne i sängen. Vi turas om att gå och äta middag och stämningen är avslagen. Jag har hemlängtan och vill inte ha en vecka till av kräks och oro för barn som inte äter och saker som är borta.

Torsdag: Nu vänder det på riktigt. Malva verkar bara ha reagerat på för mycket glass? Vi får besked om att väskan och jackan har hittats och vi får byta rum till ett som visserligen är mindre, men det är tyst, torrt och har balkong.


Fredag-Torsdag: NU är det semester!!! Det är så här Karibien ska vara! Solen skiner, lagom höga vågor slår mot stranden, det är varmt dygnet runt, drinkarna läskande, vattnet är varmt, sanden är sandig (och överallt). Det här vill jag ha, i två veckor nästa gång!!!



2014-01-23

VAMS dag 2

Sov länge idag med. Ägnade största delen av dagen åt att titta på extramaterialet på Breaking Dawn part I. Så himla fascinerande med alla effekter. Nästan häftigare att se hur de gjort filmen än att se själva filmen.

Hämtade hem gulliganerna kl. 15 som vanligt. Idag var det tack och lov utan bråk och gråt. Vi kom hem och plockade fram vattenfärgerna. Lagom jobbig aktivitet för en mamma som inte är på topp.


2014-01-22

VAMS

utläses "Vård-av-mig-själv". Jag som brukar skryta med att jag nästan aldrig är sjuk, fick lov att krypa till korset och lyssna på kroppen. Jag gick och la mig före halv tio igår med huvudvärk, och sov till sju i morse. Vaknade med huvudvärk. Ringde jobbet och sjukanmälde mig, somnade om och sov till 11.30. Så det var ett bra val. Min vakna tid har jag ägnat åt extra-material från Twilight och sortering av Malvas garderob. Sist vi lade in rena kläder i hennes garderob hamnade allt i en enda stor hög, nu är det ordning och reda. Blev helt svettig av att hänga upp några klänningar och sortera lite strumpor så att stanna hemma framstod återigen som ett bra val.

Hämtade barnen kl. tre som vanligt. Malva ville dansa disco i vardagsrummet och Felix ville kolla på Petsson. Jag gjorde Felix sällskap i soffan.

Vi hann även bada och tvätta håret på båda barnen innan Andreas kom hem. Kvällsmaten intogs i myskläder och pyjamas. Nästa lite för bra för att vara en onsdag ;)


2014-01-19

Sång i slottsmiljö

Jag har tillbringat helgen på Haga Slott utanför Enköping. Vi samlades kl. 9 i går morse och efter kaffe med smörgås började vi repet. Vi sjöng hela dagen med avbrott för mat. På kvällen hade grabbarna ordnat med musiktävling och skönljudande manskör.

Jag har varit hostig i två veckor, och kan med facit i hand konstatera att intensivt sjungande inte var vad min röst var ute efter. Framåt halv åtta på kvällen fick jag ont i halsen när jag försökte sjunga. Så det var bara att krypa till korset och hålla tyst resten av helgen. Alla försök att ta en ton (eller att skratta) följdes av en hostattack. Nästäppan har tilltagit under dagen och jag kämpar för allt jag är värd för att inte blir sjuk till i morgon. Jag är ensam på jobbet, så jag "måste" verkligen dit. Lika bra att sova lite så kroppen får chans att vila!




2014-01-17

Stor tjej!

Med 13 minuter till godo på dygnet tog du ditt första andetag. Jag har älskat dig så hjärtat gör ont sedan dess.


5 år av gränslös kärlek

2014-01-14

kalashelg

I fredags när jag hämtade barnen kom Malva emot mig och hoppade av glädje.
-Mamma, mamma, imorgon är det min födelsedag!
Jag försökte förklara för henne att det inte var hennes födelsedag, men att hon skulle ha kalas för sina kompisar.

Så i lördags hade vi vårt livs första barnkalas "på riktigt". Fyra glada tjejer kom, två mammor stannade kvar och drack kaffe. Det var paket, fika med tårta och massa lek med fiskdamm som avslutning. Jag tror bestämt att det var en trött men nöjd tjej som somnade blixtsnabbt.

I söndags var det dags för kalas nr 2. Nu var det dags för släkten att komma. Mormor, morfar, farmor, farfar, kusiner med föräldrar och syssling med föräldrar. Vi var 15 st som mumsade gott fika. Malva fick återigen jättefina presenter och kände sig väldigt uppskattad.

Nu har vi ett kalas kvar, och det är ett litet kalas på fredag när det faktiskt är hennes födelsedag. Andreas är inte hemma då, (därav kalasen i helgen) men Malva ska få sina presenter från oss och så ska hon få önska middagsmat.

Till kalasen hade hon önskat sig Hello kitty-tårtor. Jag hade varken tid eller talang för att göra dessa tårtor själv, så de beställdes från Ica Maxi. Jag ringde och beställde och lät dem bestämma motivet själva, och vi blev jättenöjda!


2014-01-06

Jul-och nyårshelgerna är över

I morgon går allt tillbaka till det vanliga vardagslivet. Vi vuxna ska till jobbet, barnen till förskolan. Det blir första dagen på en hel månad som de går till förskolan igen. Och som de har längtat. De senaste dagarna har Malva frågat var och varannan dag om hur länge det är tills hon ska få gå tillbaka.

Idag var jag och storhandlade. Testade vår nybyggda Willys och jag gillade det skarpt! Väldigt fräsch frukt&grönt avdelning och mycket ekologiska produkter.

Resten av dagen har bestått av mest tvätta och packa dagisgrejor inför imorgon. Koka ägg och fixa matlåda till oss vuxna. Även om jag helst är ledig tillsammans med familjen så ska det bli skönt att få tillbaka tillbaka lite vardag och rutiner, och så har vi ju helgerna att se fram emot!

2014-01-01

Året som gick - 2013

Spontant när jag tänkte på förra året så kändes det som ett ganska dåligt år. Men sen insåg jag att det faktiskt inte bara hänt tråkigheter och barnen har faktiskt bara vara sjuka i slutet av året. Så det är nog så att 2013 var ett berg-och-dal-bane år. Det vill säga topparna var höga, dalarna var låga och så var det väl mest som vanligt där emellan.

Här kommer en resumé:

Januari:
Jag är föräldraledig med Felix så dagarna går sin stilla gång. Vi firar nyår i mitten av januari, eftersom de vi skulle firat med låg magsjuka på nyårsafton. Jag och L åker på bröllopsmässa i Stockholm och har en tjejhelg där. Malva blir 4 och vi får en extra utgift på slutet av månaden då vår diskmaskin går sönder och måste bytas ut.


Februari:
Min sista månad hemma. Jag och Andreas tar oss en barnledig helg och åker till Stockholm för att se ”Birdcage-lånta fjädrar” tillsammans med Å och B. Malva blir sjuk på söndagen och sen håller det på med halvkrassliga barn tills det är dags för mig att börja jobba. Min sista månad hemma där jag skulle glassa runt som värsta latte-morsan blir istället en månad i mysbrallor med uttråkade föräldrar och barn.

Mars:
Vi firar K som fyller 30, Andreas farfar fyller 90. Kören är med på Guldstänk och jag och Andreas firar 8 år tillsammans. Mars är en bra månad. Den avslutas på bästa möjliga sätt, vännerna K och H blir föräldrar till lilla W som ser dagens ljus den 31:a.

April:
Dystrare månad. Två av våra vänner förlorar en förälder var. Det är tungt. I slutet av månaden åker jag och L på spa i Stockholm! Välbehövligt och vad kul vi hade! Jättekul att umgås som vuxna och inte bara mammor.


Maj:
Vi går på kosläpp och grillar hemma hos oss efteråt. Massor av kossor, massor av folk och massor av korv. Vädret är fint och vi har supertrevligt, vi planerar att göra om det nästa år! Vi åker till Skansen med Mickisgården och i år är det fint väder och  i slipper frysa ihjäl. I mitten på maj upptäcker jag att det växer en lite hemlighet i mig. Jag åker på körtävling till Österrike. Vi sjunger för allt vi är värda, det räcker inte till någon vinst, men två gulddiplom har vi med oss i bagaget hem!

Juni:
Jag tar en vecka ledigt i juni (annars skulle vi inte vara lediga något alls tillsammans i sommar). Vi packar ihop oss i bilen och tar en långweekend hos min faster och mina kusiner i Köpenhamn. Sysslingarna gillar varandra skarpt och vi kommer överens om att vi måste ses lite oftare (inte så svårt när det blir någon gång vartannat år i vanliga fall). Vi firar midsommar i Grängen med Andreas bror, mamma, morbror och kusiner som vanligt. Det är fint väder och vi njuter i stora drag. A och barnen stannar kvar i stugan veckan efter för att måla om, jag åker tillbaka till stan för att jobba. Ser fram mot en ensamvecka i stan, då jag tänker jobba på dagarna och bara skämma bort mig själv på kvällarna. Den här veckan blir dock inte alls som jag tänkt mig. Från att vara tänkt att vara en av de skönaste veckorna på året, så blir det istället den värsta veckan  någonsin. Andreas farmor får propp i lungan på söndagen och tas in på sjukhus. Vi är hos henne varje kväll, för att se till att hon får i sig ett par skedar soppa och lite sällskap. Våra och sjukvårdens omsorger räcker inte till. Hon somnar in på torsdagen. Under veckan får vi veta att min svägerska har tumörer på livmodern. Samtidigt går jag på kontroll med ultraljud och vi upptäcker att det fostret slutat växa för några veckor sedan. Jag känner mig gravid, men det finns inget där. Får tid en vecka senare för dubbelkontroll, där en missed abortion konstateras. Eftersom min kropp inte stöter ut missfallet bokas tid för skrapning.

Juli:
Juli är en bra månad. Visserligen begraver vi Andreas farmor, men månaden domineras ändå av trevligheter. Det är Power Meet, möhippa för min kompis L i Linköping och så är det min 20-års återträff med Up With People i Tucson, USA.


Augusti:
Jag är återigen föräldraledig! Malva är ledig från förskolan och vi njuter av årets vackra sommar så mycket vi kan. Vi åker till Kolmården med familjen N och även om det är lite blött så har vi det jättebra. Jag skolar in Felix på förskolan. Det går jättebra. Inskolningen är nog jobbigare för mig än för honom. Andreas och jag åker på bröllop och är med när Lena och Peter blir fam Wallman. Andreas åker till USA med jobbet och jag går på inflyttningsfest i K och Hs fina hus.

September:
Denna månad kämpar vi på med att komma in i två-barns/jobb/förskola/fritids-hjulet. Vi har sedan tidigare bestämt att jag ska jobba 85% och det känns som ett bra val! Sista helgen i september är det dags för Verdis Requiem. Vi repar hela veckan innan och dubblerar lördagens Västeråskonsert på söndagen i Falun.

Oktober:
Hösten är hektiskt och vi kämpar på med att hinna allt vi vill. Jag avstår konserter med kören för att orka med resten av mitt liv. Andreas åker till Skottland en vecka, vi firar min födelsedag och mina kusiner från Köpenhamn kommer och hälsar på en helg.


November:
Vi åker till Gran Canaria och njuter av solen och värmen. När vi kommer hem firar vi Felix i dagarna två. Jag sticker till Göteborg sista helgen i månaden för att se Up With People när de kommer till Sverige. Vi har en liten mini-reunion med vänner från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Holland, Belgien och Tyskland. Vänskap för livet!

December:
Vi har årlig julkonsert med kören och direkt efter den sätter jag och Andreas oss i bilen och kör rakt in i stormen Sven på väg till Göteborg för att ta oss till Guadeloupe. Där spenderar vi två veckor och kommer hem lagom för att förbereda det sista inför julen. Felix har feber när vi kommer hem och barnen är sjuka i omgångar hela jul- och nyårshelgen. 




Nu är det nytt år, och det ser jag fram emot med spänning!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...