Sidor

2013-06-11

det där med sömn

Det är fascinerande tycker jag hur vi (barnen) påverkas av sömn och hur deras sömn påverkas av allt annat runt omkring. M har ett väldigt stort sömnbehov jämfört med andra barn i hennes ålder. Hennes problem med motoriken gör att hon använder hjärnan mer, eller annorlunda och det gör henne tröttare. Det är inte alls ovanligt att hon somnar tidigt de dagar det händer mycket omkring henne. M:s utvecklingsskov märks också tydligt på att hon blir tröttare. Förra året när jag köpte studsmattan klarade hon inte av att gå i den. Balansen fanns inte där. I år hoppar hon jämfota i studsmattan och kan landa/studsa ifrån flera gånger i rad. Det har kommit de senaste veckorna. Hur det märks på sömnen? Tja, idag när vi haft en intensiv dag med förskola och Mickis, så blev hon ledsen när jag och mormor skulle iväg till affären strax före middagen, så då gick hon och lade sig (16.30) - och sover än! (23.10)

F har också ett utvecklingsskov just nu. Den här veckan har han lärt sig vart näsan, ögonen, munnen, tänderna och tungan sitter. På honom märks det också tydligt på sömnen, men på ett helt annat sätt. Han vill inte somna, oavsett om han ska sova middag eller sova för natten. Det tar lång tid för honom att somna och det är mycket gråt. Nattsömnen är dessutom väldigt orolig och han verkar drömma mycket, skriker i sömnen och vill ofta sova med oss. Tyvärr sover han sällan längre än till 05.30 så sovmornar är för tillfället ett minne blott.

Så det är väl lika bra att jag kryper ner i sängen jag med för någon ska ju kliva upp tillsammans med den lilla krabaten i morgon ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...